7 Ιανουαρίου Ρωσία: Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα εν μέσω ανησυχιών για την COVID


Κορωνοϊός Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε σε λειτουργία έξω από τη Μόσχα. Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία, τη Σερβία και άλλες χώρες τίμησαν τα Χριστούγεννα την Παρασκευή εν μέσω περιορισμών που στόχευαν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά λίγοι πιστοί φάνηκαν ανήσυχοι καθώς έμπαιναν σε εκκλησίες την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η πλειονότητα των Ορθοδόξων πιστών γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, με ιδιαίτερα δημοφιλή τα μεταμεσονύκτια. Οι εκκλησίες στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα σηματοδοτούν τη Γέννηση του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου μαζί με άλλα χριστιανικά δόγματα.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία, είπε ότι οι εορτάζοντες έπρεπε να φορούν μάσκες και να τηρούν κοινωνική απόσταση στις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες.

Στον τεράστιο καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας, ο αρχηγός της εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος και άλλοι ιερείς με χρυσαφί στολές έψαλλαν προσευχές και κουνούσαν δοχεία με θυμίαμα που καπνίζουν κατά τη διάρκεια μιας μεταμεσονύχτιας λειτουργίας.

Μια ζωντανή μετάδοση της λειτουργίας έδειξε ότι περίπου οι μισοί από τους πιστούς που ήταν παρόντες ήταν χωρίς μάσκες ή τις έβαλαν να κατέβουν μέχρι το πηγούνι τους καθώς παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επίσης χωρίς μάσκα, παρευρέθηκε σε λειτουργία στην Εκκλησία της Εικόνας του Σωτήρος που φτιάχτηκε χωρίς χέρια στο ΝόβοΟγκάριοβο, έξω από τη Μόσχα.

Ο ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων COVID-19 στη Ρωσία μειώθηκε περίπου στο μισό τον τελευταίο μήνα, σε περίπου 15.000 την Πέμπτη. Ωστόσο, η ανησυχία είναι έντονη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή όμικρον μπορεί να αποκτήσει έδαφος στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αξιωματούχοι εντόπισαν λοιμώξεις από όμικρον σε άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει εκτός Ρωσίας.

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό του Αγίου Σάββα, τη μεγαλύτερη σερβική ορθόδοξη εκκλησία, για το παραδοσιακό κάψιμο των ξεραμένων κλαδιών βελανιδιάς που συμβολίζουν το κούτσουρο Yule.

Η εκκλησία προγραμμάτισε επίσης μεταμεσονύκτια λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων.

Δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα κατά των ιών για τις θρησκευτικές τελετές της Σερβίας παρά την τεράστια αύξηση των μολύνσεων που προφανώς τροφοδοτούνται από την παραλλαγή όμικρον.

Η Σερβία ανέφερε την Πέμπτη περισσότερα από 9.000 νέα κρούσματα καθημερινά, τα περισσότερα σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Τα μέτρα υγείας στη Σερβία περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε εσωτερικούς χώρους και περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, αλλά οι κανόνες δεν έχουν τηρηθεί πλήρως.

Τα δελτία εμβολιασμού απαιτούνται για μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ το βράδυ, αλλά όχι για εκκλησίες ή άλλους εσωτερικούς χώρους.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Porfirije ξεχώρισε το ιατρικό προσωπικό για το έργο του κατά τη διάρκεια της κρίσης της δημόσιας υγείας και είπε: «Προσεύχομαι να γίνουν καλά οι άρρωστοι το συντομότερο δυνατό και να περάσει η ασθένεια που έχει επιτεθεί στον κόσμο.”

“Η Εκκλησία λοιπόν καλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σεβασμό των εύλογων μέτρων και συστάσεων των κυβερνήσεων και άλλων αρχών στις πολιτείες και τις περιοχές στις οποίες ζει ο λαός μας, αλλά και υπενθυμίζει σε όλους να αποφεύγουν τον αποκλεισμό και τον σεβασμό της ανθρώπινης ελευθερίας ως ύψιστου και πλέον πολύτιμου δώρου του Θεού στους ανθρώπους”, πρόσθεσε ο Porfirije.

Στο Καζακστάν, η μεγάλη ορθόδοξη κοινότητα δεν μπορούσε να τηρήσει τα Χριστούγεννα στις εκκλησίες.

Όλες οι θρησκευτικές λειτουργίες ακυρώθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα που επιβλήθηκε μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε πολλές πόλεις. Περίπου το 20% των κατοίκων στην κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα ταυτίζονται ως Ορθόδοξοι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ