Δέκα + 2 υποθέσεις που θα απασχολήσουν το 2022 – Από τον Πέτρο Φιλιππίδη μέχρι τα Γλυκά Νερά


Πασίγνωστοι ηθοποιοί και πρωταγωνιστές του θεάτρου, ισχυροί επιχειρηματίες, πρώην εκλεγμένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν σε αποτρόπαιες δολοφονίες έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη το 2022. 

Σεξουαλικές κακοποιήσεις, βιασμοί, ειδεχθείς δολοφονίες, αλλά και οι δίκες με επίκεντρο πρόσωπα που φέρουν ευθύνες για τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι θα πρωταγωνιστήσουν στο δικαστικό σκηνικό τη νέα χρονιά. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ανακρίσεων, να οδηγηθούν ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου, δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Έγκλημα στα «Γλυκά Νερά»

Ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών θα κληθεί να λογοδοτήσει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του Κάρολαιν Κράουτς στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Μετά την έκδοση βουλεύματος ο 32χρονος πιλότος θα καθίσει στο «σκαμνί» για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κακοποίηση ζώου σε βαθμό κακουργήματος, ψευδή καταγγελία επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση λόγω των ψευδών καταθέσεων που έδωσε στις Αρχές.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό «η πεντάλεπτη διάρκεια του ασφυκτικού πνιγμού του θύματος, η εκ των προτέρων μεθόδευση της παύσης της λειτουργίας της κάμερας ασφάλειας της οικείας, ο αιφνιδιασμός του ανύποπτου θύματος, η εξ αρχής σκηνοθεσία της σε βάρος του ληστείας και η προσχεδιασθείσα προσπάθεια παραπλάνησης των διωκτικών αρχών» ήταν τα στοιχεία του εγκλήματος που καταδεικνύουν την ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά την οποία ο κατηγορούμενος τέλεσε το έγκλημα.

Υπόθεση Πέτρου Φιλιππίδη

Με τη «βούλα» του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου παραπέμφθηκε σε δίκη στις 18 Μαρτίου 2022 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τρία κακουργήματα, ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός, που βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος από το καλοκαίρι, θα λογοδοτήσει για ένα βιασμό κατ’ εξακολούθηση που φέρεται να τελέσθηκε το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.

Η μακρά περίοδος δράσης του από το 2008 έως το 2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη – θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, λειτούργησαν επιβαρυντικά. Μάλιστα, φαίνεται πως οι λειτουργοί της δικαιοσύνης διατύπωσαν την κρίση ότι αν επιστρέψει στην επαγγελματική του ζωή, θα επαναλάβει τέτοιου είδους αδικήματα, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων και το αίτημά του για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με βραχιόλι ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Η πρώτη καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι ο ηθοποιός το 2008 την παρέσυρε στο καμαρίνι του με την πρόφαση ενός ρόλου και την υποχρέωσε στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων. Στο καμαρίνι διαφορετικού θεάτρου κατηγορείται ότι παρέσυρε το 2010 και την δεύτερη συνάδελφο του προκειμένου να της δώσει ένα διορθωμένο σενάριο του ρόλου της. Σύμφωνα με την μαρτυρία της γυναίκας, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, αποπειράθηκε να την βιάσει. Η δεύτερη γυναίκα που καταγγέλλει τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού τον Αύγουστο του 2014 υποστηρίζει ότι δέχτηκε επίθεση μέσα στο αυτοκίνητο του την ώρα που θα την επέστρεφε στο σπίτι της.

Υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη

Στα χνάρια του συναδέλφου του Πέτρου Φιλιππίδη θα «περπατήσει» και ο συγκρατούμενός του στις φυλακές της Τρίπολης Δημήτρης Λιγνάδης. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος, αντιμετωπίζει συνολικά 4 υποθέσεις βιασμών ανηλίκων και ενηλίκων. Το παραπεμπτικό βούλευμα, που τον οδηγεί ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών, υιοθετεί την πρόταση της εισαγγελέως Συμέλας Σαπίδου. Η τελευταία, στην πρότασή της ζητούσε και την παράταση της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, εξηγώντας ότι οδηγήθηκε στην εισήγηση αυτή από την «επανειλημμένη τέλεση της πράξης, τη μακρόχρονη δράση του, τη μέθοδο που έχει αναπτύξει, για να προσεγγίσει τα θύματα του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, αλλά και από το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματα του, δίχως καμία αναστολή».

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι

Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται η έκδοση βουλεύματος για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου σχετικά με το ποια πρόσωπα και για ποια αδικήματα θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης περιέγραψε ένα σκηνικό χάους, καταλογίζοντας ευθύνες σε 27 πρόσωπα «κλειδιά». Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Δίκη για την δολοφονία Τοπαλούδη

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ομόφωνα επέβαλλε σε πρώτο βαθμό και στους δύο κατηγορούμενους τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή. Ειδικότερα, τους επιβλήθηκαν ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού.

Η σοκαριστική δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας αποκαλύφθηκε όταν βρέθηκε το Νοέμβριο του 2018 το άψυχο σώμα της από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο. Το προηγούμενο βράδυ οι δύο καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό για τη δολοφονία της, ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση των δραστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εισφέρθηκαν στο δικαστήριο η νεαρή κοπέλα βιάστηκε ομαδικώς και στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση με σιδερένιο αντικείμενο και έχασε τις αισθήσεις της, κάτι που οδήγησε τους δύο άντρες να μεταφέρουν το σώμα της στη παραλία σε κοντινή περιοχή και να την πετάξουν στη θάλασσα.

Σκάνδαλο Folli Follie

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας αναμένεται να καθίσουν στις 10 Ιανουαρίου 2022 τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Ο ιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης, η σύζυγός του Καίτη αλλά και ο γιος τους Τζώρτζης, θα δικαστούν για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων. Μαζί τους παραπέμφθηκαν και δέκα ακόμη συγκατηγορούμενοί τους στελέχη του ομίλου από τους συνολικά 31 αρχικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις τους εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση -ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος- και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Την ίδια στιγμή, παρουσίαζαν έναν δήθεν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα με ανύπαρκτες εταιρίες, ενώ τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στη Κίνα, πατέρας και γιος Κουτσολιούτσος, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπο- ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, εξαπατώντας το επενδυτικό κοινό και χειραγωγώντας την αγορά.

Η δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας

Ένα βήμα πριν το στάδιο των απολογιών βρίσκεται η δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας. Σε αυτό το στάδιο εξετάζονται μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ μέσα στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Στο εδώλιο της πολύκροτης δίκης κάθονται συνολικά 21 πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για την πλημμύρα του 2017 που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Κατά περίσταση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, της πλημμύρας εξ αμελείας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στο τραγικό και πολύνεκρο αποτέλεσμα φαίνεται πως συνέβαλαν και οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, αλλά και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων.

Ο δεύτερος βαθμός της Χρυσής Αυγής

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η καθαρογραφή της ιστορικής δικαστικής απόφασης της 7ης Οκτωβρίου 2020, που έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, στέλνοντας στη φυλακή τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, αλλά και σειρά βουλευτών και στελεχών της οργάνωσης. Με την ολοκλήρωση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη θα οδηγηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη

Στις 6 Ιουνίου 2022, θα αναβιώσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, η δολοφονία της νεαρής εφοριακού Δώρας Ζέμπερη. Στο εδώλιο θα καθίσει ξανά ο 59χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μανώλης Σοροπίδης επιτέθηκε και αφαίρεσε τη ζωή της εφοριακού εντός του Β’ Νεκροταφείου Αθηνών. Η δολοφονία είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Το θύμα έφερε μαχαιριές σε πλάτη, στήθος και κοιλιά.

Δίκη για τον βιασμό ταξιτζή από ηθοποιό

Στις 6 Απριλίου 2022 αναμένεται να καθίσει ξανά στο εδώλιο, παρά την πρωτόδικη αθώωση του, ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς, που κατηγορείται ότι βίασε έναν οδηγό ταξί το Νοέμβριο του 2018 πίσω από τη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας. Ο νεαρός ηθοποιός σε πρώτο βαθμό είχε κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό, κατά πλειοψηφία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με τους 4 ενόρκους να ψηφίζουν υπέρ της αθώωσής του και τους 3 τακτικούς δικαστές να ζητούν την καταδίκη του.

Ωστόσο, έφεση άσκησε στη αθωωτική απόφαση η εισαγγελέας Αρετή Σκαφίδα, υποστηρίζοντας ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο προέβη σε εσφαλμένη εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και των αποδεικτικών στοιχείων. Η εισαγγελική λειτουργός κάνει ειδική αναφορά στην ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο οδηγός ταξί έφερε μικρορρήξεις στην πρωκτική περιοχή, αφού αναφέρεται ρητά ότι η ιατροδικαστής «διαπίστωσε σημεία ενδεικτικά εισόδου αμβλέος τινός οργάνου» και κατά συνέπεια «πλήρως αποδεικνύεται η εισαγωγή του αμβλέος οργάνου».

Ανοιχτό ενδεχόμενο για Ειδικό Δικαστήριο

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο ανακρίσεις με πρωταγωνιστές δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ελέγχονται μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους από τη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι δύο ανακρίσεις αφορούν στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την ενδεχόμενη παρέμβασή του στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, αλλά και στον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Με την ολοκλήρωση των ανακρίσεων θα εκδοθούν βουλεύματα σχετικά με την παραπομπή ή μη των δύο πρώην υπουργών ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ