ΗΠΑ Ανώτατο Δικαστήριο: Σταθμίζει τους κανόνες εμβολίων που επηρεάζουν περισσότερα από 80 εκατομμύρια

ΗΠΑ Ανώτατο Δικαστήριο: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακούει επιχειρήματα την Παρασκευή σχετικά με τη νομιμότητα δύο πρωτοβουλιών στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό στον χώρο εργασίας μέσω εντολών εμβολίων. Το δικαστήριο θα ακούσει επιχειρήματα που περιλαμβάνουν εάν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβάλει μια απαίτηση εμβολίου ή δοκιμής που ισχύει για τους μεγάλους εργοδότες και μια ξεχωριστή εντολή εμβολίου για τους περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι διαφωνίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο ώρες.

Αν και οι δικαστές ήταν δεκτικοί σε προηγούμενες προσπάθειες πολιτειών να επιβάλουν εμβόλια, οι νέες διαφορές επικεντρώνονται σε ομοσπονδιακές απαιτήσεις που εγείρουν διαφορετικά νομικά ζητήματα.

Οι αμφισβητίες που περιλαμβάνουν πολιτείες με επικεφαλής Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους, επιχειρήσεις, θρησκευτικές ομάδες και άλλους – λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερέβη την εξουσία της στην έκδοση τέτοιων σαρωτικών εντολών και ότι το Κογκρέσο δεν έχει εγκρίνει τα μέτρα.

Οι αμφισβητίες προσθέτουν ότι οι εντολές είναι περιττές και κατά κάποιο τρόπο αντιπαραγωγικές, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος συμμόρφωσης.

Οι New York Times αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι οι νόμοι για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και την υγειονομική περίθαλψή της έχουν δώσει άφθονη εξουσία να λάβει τολμηρά μέτρα απέναντι σε μια θανατηφόρα πανδημία.

Η γενική δικηγόρος Elizabeth Prelogar, η κορυφαία δικηγόρος της διοίκησης στο Ανώτατο Δικαστήριο, έγραψε ότι και τα δύο είναι απαραίτητα για την αποφυγή περιττών νοσηλειών και θανάτων.

«Πιστεύω ότι ουσιαστικά αυτό που διακυβεύεται είναι αν αυτές οι εντολές θα τεθούν σε ισχύ», είπε ο Sean Marotta, δικηγόρος της Ουάσιγκτον, του οποίου οι πελάτες περιλαμβάνουν την Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων American Hospital Association.

Η εμπορική ομάδα δεν εμπλέκεται στις υποθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι δύο εντολές υπό έλεγχο

Η πιο σαρωτική των δύο μέτρων απευθύνεται σε επιχειρήσεις με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους, αναφέρει το CNN News.

Τα επιχειρήματα θα επικεντρωθούν στον κανόνα που προτείνει η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) απαιτεί από τους εργοδότες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή ότι υποβάλλονται σε τακτικές δοκιμές και φορούν κάλυμμα προσώπου στην εργασία.

Υπάρχουν εξαιρέσεις για όσους έχουν θρησκευτικές αντιρρήσεις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερασπίζεται τον κανονισμό και υποστηρίζει ότι το έθνος αντιμετωπίζει μια πανδημία «που αρρωσταίνει και σκοτώνει χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα» και ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή της απαίτησης για εμβολιασμό ή υποβολή σε τακτικές δοκιμές «θα οδηγήσει σε περιττές ασθένειες, νοσηλείες και θανάτους».

Σχεδόν 207 εκατομμύρια Αμερικανοί, το 62,3% του πληθυσμού, είναι πλήρως εμβολιασμένοι και περισσότερο από το ένα τρίτο της χώρας έχει λάβει αναμνηστική δόση, συμπεριλαμβανομένων των εννέα δικαστών.

Ο κανόνας της OSHA υποτίθεται ότι θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, αν και ο οργανισμός είπε ότι δεν θα επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η δεύτερη εντολή απαιτεί από τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που συμμετέχουν στα προγράμματα Medicare και Medicaid να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.

Η απαίτηση θα επηρεάσει περισσότερους από 17 εκατομμύρια εργαζομένους, είπε η διοίκηση, και θα «σώσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζωές κάθε μήνα».

Ο κύριος αναπληρωτής γενικός δικηγόρος Brian H. Fletcher ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει δύο αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων που εμπόδισαν την εντολή σε 24 πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι η «άνευ προηγουμένου πανδημία» έχει σκοτώσει 800.000 Αμερικανούς και ότι «ο Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών άσκησε νομική εξουσία για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών Medicare και Medicaid.»

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο παραδειγματική κατάσταση υγείας και ασφάλειας από την απαίτηση να κάνουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις το βήμα που αποτρέπει πιο αποτελεσματικά τη μετάδοση ενός θανατηφόρου ιού σε ευάλωτους ασθενείς», είπε ο Fletcher.

Τρεις συντηρητικοί, ο ανώτατος δικαστής John Roberts και οι δικαστές Brett Kavanaugh και Amy Coney Barrett, πιθανότατα κρατούν το κλειδί για το αποτέλεσμα, είπε ο Marotta.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here