Λουκίδης: «Να αλλάξει το πρωτόκολλο στα σχολεία – Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων»


Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης, τόνισε πως διαφωνεί με το ισχύον πρωτόκολλο στα σχολεία

Με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε πως διαφωνεί με το ισχύον πρωτόκολλο, δηλώνοντας πως θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό. Εκείνο που θα πρότεινε θα ήταν να ισχύει το 30%+1, γιατί όπως είπε «έχουμε να κάνουμε με κάτι πιο μεταδοτικό και δυναμικό».

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα αυξήσουν την κινητικότητά τους. Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση κρουσματων, το θέμα είναι πόσο θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα», είπε ο κ. Λουκίδης μιλώντας στο Mega, τονίζοντας πως είναι υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Πολλοί ήταν οι μαθητές που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να βρίσκει… εναλλακτικές λύσεις. Όσοι μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν self test, θα το παραλάβουν από τον διευθυντή των σχολείων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη η συνδρομή των self test ήταν σημαντική στη δυνατότητα να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ωστόσο, τόνισε πως εάν κάποιος έχει συμπτώματα και το self test βγει αρνητικό δεν θα πρέπει να εφησυχαστεί, αλλά να επαναλάβει το testing σε κάποια δομή.

Ο πνευμονολόγος έκανε μία σύγκριση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για την περίοδο του Νοεμβρίου και Μαρτίου του 2020 και των αντίστοιχων μηνών του 2021, όταν τα πανδημικά κύματα βίωναν την κορύφωσή τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι και στις δύο υπό εξέταση περιόδους είχαμε τις ίδιες εισαγωγές και περίπου τον ίδιο αριθμό διασωληνωμένων.

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σίγουρα πιο ήπια και οι σκληροί δείκτες δεν είναι πιεστικοί προς το σύστημα υγείας», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κάνει φυσική ανοσία. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται πως θα φτάσει το 15% με 20%.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα υπάρχει και νέα μετάλλαξη μετά την Όμικρον, ενώ όσοι έχουν λάβει την αναμνηστική δόση περνούν την Όμικρον χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ