Θάλασσα ψυχική υγεία: Τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά που ζουν κοντά στην ακτή έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο ψυχικής νόσο

Σύμφωνα με μελέτη οι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά στη θάλασσα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και τα δεδομένα της έρευνας από προήλθαν από 25.963 συμμετέχοντες. Η έρευνα συμπεραίνει ότι όσοι ζουν δίπλα στην ακτή αποκομίζουν οφέλη που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και ειδικότερα μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ψυχολογική νόσο. ‘Οσοι ζουν δίπλα στη θάλασσα έχουν πιο ευτυχισμένη ζωή και καλύτερη ψυχική υγεία, λένε οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν σπίτια τα οποία απέχουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την ακτή έχουν 22 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διαταραχή ψυχικής υγείας.

Τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά που ζουν κοντά στη θάλασσα έχουν 40 % μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχική νόσο

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εισόδημα του νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, όσοι λαμβάνουν χαμηλά εισοδήματα αλλά εξακολουθούν να ζουν λιγότερο από 1 χιλιόμετρο μακριά από τη θάλασσα έχουν 40 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ψυχικής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν το ίδιο εισόδημα, αλλά ζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από την ακτή. Ο Δρ Jo Garrett, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε σχετικά: “Η έρευνά μας δείχνει, για πρώτη φορά, ότι άνθρωποι που έρχονται από φτωχότερα νοικοκυριά και ζουν κοντά στην ακτή εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας”.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπρούσαν να ληφθούν υπόψη για την χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των επισφαλέστερων ομάδων του πληθυσμού. Φυσικά, καθώς τα θέματα ψυχικής υγείας είναι εξαιρετικά περίπλοκα και ενώ αυτή η μελέτη μπορεί να υποδηλώνει πως η ζωή δίπλα στη θάλασσα ευνοεί την ψυχική υγεία, αν βιώνετε οποιαδήποτε πρόκληση ψυχολογικής φύσης, καλό είναι να αναζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση πριν πάρετε μεγάλες αποφάσεις ζωής.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here