Κύπρος: Επιμένει ο καθηγητής ότι δεν έκανε λάθος για τη «νέα μετάλλαξη» του κορονοϊού


Ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίζει ότι δεν έκανε λάθος για τη «νέα μετάλλαξη» του κορονοϊού.

Ο Κύπριος επιστήμονας και καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκκης επιμένει ότι έχει εντοπίσει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που συνδυάζει την Δέλτα και την Όμικρον, παρά την διεθνή αμφισβήτηση από άλλους συναδέλφους του.

Ο δρ Κωστρίκκης έστειλε mail στο βρετανικό πρακτορείο Bloomberg, ισχυριζόμενος ότι οι περιπτώσεις που έχει εξετάσει δείχνουν ότι έχει εξελιχθεί ένα προγονικό στέλεχος του ιού και έχει αποκτήσει αυτές τις μεταλλάξεις και δεν πρόκειται για αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου ανασυνδυασμού.

Μάλιστα, συνάδελφοι του από το εξωτερικό, ανάμεσα τους και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσαν χθες ότι πρόκειται για ανεξάρτητες αναλύσεις και δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος.

Πάντως ο ίδιος τονίζει ότι στην Κύπρο «στους 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέας μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Δέλτακρον με την νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία».

«Deltacron» στην Κύπρο: «Τεχνικό λάθος» η νέα μετάλλαξη σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίκνη

Ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, γνωστοποίησε ότι πρόκειται για «τεχνικό λάθος» ο εντοπισμός της νέας μετάλλαξης που οφείλεται στην ανάλυση του γονιδιώματος.

«Σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Tι είχε γνωστοποιηθεί στην αρχή για τη «νέα μετάλλαξη» στην Κύπρο

Χθες Σάββατο ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε ότι η ομάδα του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου ταυτοποίησε νέα παραλλαγή κορονοϊού σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα ο δρ Κωστρίκης είπες πως πρόκειται για την μετάλλαξη Deltacron η οποία ταυτοποίηθηκε σε 25 περιστατικά και φαίνεται ότι τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα.

«Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην Όμικρον η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον…», είπε.

Εξήγησε πως, «οι 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Deltacron με την νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία».

Ο δρ Κωστρίκης ανέφερε πως ονομάστηκε έτσι επειδή αφορά τα στελέχη Δέλτα και Όμικρον. «Υπήρχαν ψίθυροι που μίλησαν για τέτοια μετάλλαξη αλλά δεν υπάρχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα».

Τέλος όσον αφορά την μεταδοτικότητά του ο δρ Κωστρίκης είπε πως το εάν θα επικρατήσει της Όμικρον και της Δέλτα αυτό είναι νωρίς να διαφανεί ωστόσο σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις θεωρεί πως το νέο στέλεχος θα μπορούσε να εκτοπίσει την Όμικρον.

Δείτε το βίντεο από το Sigmalive

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ