Στηθοσκόπιο: Το πιο βρώμικο αντικείμενο σε ένα ιατρείο


Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας γιατρός όταν πάμε για να μας εξετάσει είναι να πάρει ένα στηθοσκόπιο και να αφουγγραστεί την καρδιά μας, το στήθος μας και την πλάτη μας. Νέα έρευνα Αμερικανων επιστημόνων όμως δείχνει πως το στηθοκόπιο είναι το αντικείμενο με τα περισσότερα μικρόβια μέσα σε ένα ιατρείο.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Perleman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν μοριακή τεχνολογία για να μελετήσουν 20 επαναχρησιμοποιούμενα στηθοσκόπια και 20 στηθοσκόπια μιας χρήσης που υπήρχαν στην μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου. Ανέλυσαν επίσης αχρησιμοποίητα στηθοσκόπια ως βάση.
Στη συνέχεια έκαναν τις συγκρίσεις ανάμεσα στις τρείς ομάδες στηθοσκοπίων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Infection Control & Hospital Epidemiology.
Ο επικεφαλής της μελέτης Ronald Collman και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως και τα 40 χρησιμοποιημένα στηθοσκόπια (ακόμα και αυτά που είχαν χρησιμοποιηθει μόνο μια φορά) είχαν αρκετή ποσότητα μικροβίων και βακτηρίων. Περισσότερα από τα μισά είχαν το μικρόβιο του σταφυλλόκοκου που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και μοιραίο.

Πριν όμως αρχίζετε να τρομάζετε, ο Collman λέει πως τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως όλα τα στηθοσκόπια είναι γεμάτα μικρόβια. Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο έχουν αποστειρωθεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ