7 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη του χειμώνα

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: Αυτοί που λατρεύουν το χειμώνα και αυτοί που δεν την παλεύουν με τίποτα. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, σε καταλαβαίνουμε πλήρως. Είναι σκοτεινά, παγωμένα και οι επιλογές σαφώς λιγότερες. Διόλου απίθανο λοιπόν να αντιμετωπίσεις κάποια από τα συμπτώματα του φαινομένου της εποχικής κατάθλιψης, του συνδρόμου SAD (Seasonal Affective Disorder) δηλαδή ή αυτό που στην σύγχρονη κουλτούρα οι Αμερικάνοι ονομάζουν winter blues. Είναι κάτι που συμβαίνει και η in-house ψυχοθεραπεύτρια της Google, Katherine Schafler, έχει κάποιες συμβουλές να σου δώσει για να το καταπολεμήσεις.

1. Κάνε κάποιο σπορ
Ακόμη και για 10 λεπτά την ημέρα, όσο ενοχλητικό μπορεί να σου ακούγεται κάτι τέτοιο. Το να ασχολείσαι με ένα άθλημα μακροπρόθεσμα ασφαλώς και γνωρίζεις ότι είναι κάτι πολύ καλό. Όμως, ακόμη και ένα δεκάλεπτο βοηθά και επηρεάζει την χημεία του μυαλού, βελτιώνοντας τη διάθεσή σου.

2. Ένα καλό ουίσκι
7 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη του χειμώνα
Να και κάτι ξεκάθαρο και σαφές. Λίγο αλκοόλ (ποτέ μην ξεχνάς την υπεύθυνη κατανάλωση) πάντα βοηθά. Επέλεξε ωστόσο κάτι ποιοτικό. Κάτι που δεν θα το πιεις απλά για να το πιεις αλλά κάτι που πραγματικά θα απολαύσεις. Πάρε ιδέες από εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

3. Τα φώτα
Όλοι λατρεύουν να παρακολουθούν τηλεόραση ή να χαζεύουν στον υπολογιστή τους, έχοντας ως μόνη πηγή φωτός τη λάμψη του μόνιτορ, σε ένα κατά τα άλλα σκοτεινό χώρο. Το φως βοηθά, είτε πρόκειται για το φυσικό που μπαίνει από το παράθυρο, είτε για κάποια άλλη πηγή – ίσως η αγορά ενός ενδιαφέροντος και μη παρεμβατικού σε ακραίο βαθμού φωτιστικού να κάνει τη δουλειά.

4. Βγες έξω και περπάτα
Έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρώτο tip. Σύμφωνα με την Schafler, ο καθημερινός περίπατος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη και για λίγα λεπτά έχει ευεργετικές επιδράσεις, καθώς εκτίθεσαι περισσότερο στο φυσικό φως. Το φως γενικά παίζει μεγάλο ρόλο στην καταπολέμηση της χειμερινής κατάθλιψης.

5. Πήγαινε στο μπαρ, στο café, στην pub
Ακόμη κι αν είναι Ιανουάριος, μία επίσκεψη μαζί με φίλους στο πλησιέστερο στέκι, είναι σημαντική. Έχει ποτό (δες νο.2), έχει συζήτηση και αλληλεπίδραση, έχει αποτυχημένα αστεία. Όλα τα παραπάνω θα σε πείσουν πως ο κόσμος δεν είναι τόσο χάλια τελικά.

6. Χρώμα
“Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν απρόσμενα τη διάθεσή σου, την όρεξη, τη συγκέντρωση και την ηρεμία σου” αναφέρει η Dr. Schafler. Τι να κάνεις; Από το να επιλέξεις ένα χρωματιστό πουλόβερ μέχρι να βάψεις έναν τοίχο του σπιτιού σου. Οι επιλογές είναι αρκετές.

7. Κάνε κάτι, οτιδήποτε
Το σημαντικότερο μειονέκτημα της κοινωνικής και μη δράσης είναι το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η αδράνεια, σύμφωνα με την Schafler. Ακόμη κι αν υιοθετήσεις ένα χόμπι ή μια συνήθεια που δεν σε ικανοποιήσει σαν τελικό αποτέλεσμα πλήρως, τουλάχιστον θα σου αφήσει ένα θετικό συναίσθημα η προσπάθεια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here