Λαχανικά: Ποια πρέπει να καταναλώνονται ωμά και ποια όχι

Για να παίρνετε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, από τα λαχανικά, πρέπει να τα καταναλώνετε με τον σωστό τρόπο.

Το μαγείρεμα και οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά κάποιων λαχανικών, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνονται ωμά.

Ποια λαχανικά πρέπει να τα τρώτε ωμά και γιατί

  • Κρεμμύδι: Πρέπει να τρώγεται κυρίως ωμό, γιατί έτσι απελευθερώνεται περισσότερο η θρεπτική ουσία αλισίνη. Ωστόσο, το φλαβονοειδές κερσετίνη με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυξάνεται με το μαγείρεμα. Το μυστικό είναι να μαγειρεύεται το πολύ έως 5 λεπτά γιατί μετά χάνει τις θρεπτικές του ουσίες.
  • Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι: Το μπρόκολο πρέπει να καταναλώνεται ωμό, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες απενεργοποιούν τη μυροσινάση, το ένζυμο που βοηθά το ήπαρ να αποβάλει καρκινογόνες ουσίες. Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) μπορούν να καταναλώνονται τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα.
  • Σκόρδο: Καλύτερα να τρώγεται ωμό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ποσότητα της αλισίνης που προστατεύει τα αγγεία. Προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος και όχι από την αρχή.
  • Κόκκινες πιπεριές: Πρέπει να καταναλώνονται ωμές, γιατί χάνουν τη βιταμίνη C.
  • Καρότα: Τα ωμά καρότα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Με το μαγείρεμα καταστρέφονται οι πολυφαινόλες αλλά και η βιταμίνη C.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here