Βακτήρια δονακίωση Βρετανία: Νέα βακτήρια βρέθηκαν στο νερό του Ηνωμένου Βασιλείου

Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί μια αυξανόμενη ποικιλία βακτηρίων Vibrio στη θάλασσα γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει νέα έρευνα. Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ανακάλυψε δύο είδη Vibrio (Vibrio rotiferianus και Vibrio jasicida) που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου στο παρελθόν. Αυτά τα είδη μπορούν να βλάψουν θαλάσσια πλάσματα όπως τα οστρακοειδή, αλλά η αυξανόμενη γκάμα των ειδών Vibrio εγείρει επίσης ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία.

Τι προκαλούν τα βακτήρια αυτά;

Ορισμένα βακτήρια Vibrio μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα όταν τρώγονται σε ωμά ή κακοψημένα οστρακοειδή και τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος. Οι ερευνητές λένε ότι η εξάπλωση των ειδών Vibrio έχει οδηγήσει σε μια παγκόσμια αύξηση των λοιμώξεων από δονακίωση σε ανθρώπους και υδρόβια ζώα. «Τα είδη Vibrio μπορούν συχνά να βρεθούν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ευνοϊκές για αυτά», δήλωσε η Δρ Sariqa Wagley, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

“Με τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας να αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η δραστηριότητα του Vibrio στα νερά είναι πιο κοινή και η ποικιλομορφία των ειδών Vibrio αυξάνεται τώρα”. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα Met Office για να προσδιορίσει τοποθεσίες όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν ευνοϊκές για τα βακτήρια Vibrio (με βάση τον μέσο αριθμό ημερών ανά έτος θερμότερες από 18°C). Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα οστρακοειδών από τέσσερις τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία οστρακοειδών – το Chichester Harbor, το Osea Island, το Whitstable Bay και το Lyme Bay.

Τα ευρήματα της μελέτης

“Βρήκαμε το Vibrio parahaemolyticus – την κύρια αιτία γαστρεντερίτιδας που μεταδίδεται από τα θαλασσινά παγκοσμίως – στο Chichester Harbor”, είπε ο Δρ. Wagley. “Το Vibrio alginolyticus, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθένειες στους ανθρώπους, εντοπίστηκε σε τρεις από τις τοποθεσίες που είχαν θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω από 18°C. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σχολαστικό μαγείρεμα σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια Vibrio στα θαλασσινά. Ωστόσο, η αυξανόμενη αφθονία και η ποικιλομορφία των βακτηρίων Vibrio δημιουργεί κινδύνους για την υγεία όχι μόνο για όσους τρώνε θαλασσινά, αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θάλασσα για ψυχαγωγικούς σκοπούς – είτε λόγω κατάποσης μολυσμένου θαλασσινού νερού είτε λόγω εισόδου βακτηρίων σε εκτεθειμένες πληγές ή κοψίματα.”

“Τα βακτήρια Vibrio αποτελούν επίσης απειλή για μια ποικιλία θαλάσσιων ειδών, όπως τα οστρακοειδή. Οι ασθένειες κοστίζουν στην παγκόσμια βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας 6 δισεκατομμύρια £ ετησίως, και αυτό το βάρος ασθενειών μπορεί να είναι καταστροφικό. Δεν έχουμε δει ακόμη μαζική θνησιμότητα οστρακοειδών λόγω βακτηρίων Vibrio εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό έχει συμβεί αλλού, όπως στη Γαλλία και την Αυστραλία. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το Vibrio αυξάνονται και επηρεάζονται από την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά αυτήν την κατάσταση, για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη υγεία, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη βιομηχανία θαλασσινών”.

Η Δρ Joanne Preston, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δήλωσε: “Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας σε πιθανά παθογόνα οστρακοειδών, όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια, αλλά και για την κατανόηση της ανθεκτικότητας των παράκτιων ειδών μας και ενδιαιτήματα στην κλιματική αλλαγή”. Ο Δρ. Luke Helmer, από το Blue Marine Foundation και το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, πρόσθεσε: “Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πιθανό να είναι ευρέως διαδεδομένες. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα οικολογικά και εμπορικά σημαντικά είδη και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά θα είναι κρίσιμης σημασίας να προχωρήσουμε, προκειμένου να μετριαστούν εναντίον τους”.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here