Περίθαλψη κατ’ οίκον: Η ποιότητα της διαφέρει μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών


Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια νέα μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη διατήρηση των διαφορών στην ποιότητα της φροντίδας υγείας στο σπίτι», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Chenjuan Ma, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Νοσηλευτικής Rory Meyers του NYU. Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε μετρήσεις απόδοσης από τα Κέντρα Medicare και τις Υπηρεσίες Medicaid των ΗΠΑ μεταξύ 2014 και 2018. Έχουν γίνει περιορισμένες βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου και τα κενά στην ποιότητα της περίθαλψης δεν μειώθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν δεδομένα από 7.908 υπηρεσίες υγείας στο σπίτι, εκ των οποίων σχεδόν το 20% ήταν σε αγροτικές περιοχές. Τα ποιοτικά μέτρα περιελάμβαναν την έγκαιρη έναρξη της περίθαλψης, τη νοσηλεία και τις επισκέψεις στα επείγοντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγροτικές υπηρεσίες άρχισαν σταθερά την κατ’ οίκον φροντίδα γρήγορα – είτε κατόπιν εντολής γιατρού είτε εντός δύο ημερών από την έξοδο από το νοσοκομείο ή την παραπομπή. Αλλά οι αστικές υπηρεσίες είχαν σταθερά καλύτερες επιδόσεις στην πρόληψη της νοσηλείας και των επισκέψεων στα επείγοντα για ασθενείς κατ’ οίκον νοσηλείας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που μελετήθηκαν, οι επισκέψεις στα επείγοντα αυξήθηκαν τόσο για τις αστικές όσο και για τις αγροτικές υπηρεσίες υγείας στο σπίτι. Τα γεωγραφικά κενά ήταν σταθερά με την πάροδο του χρόνου εκτός από τη νοσηλεία, η οποία μειώθηκε ελαφρώς, είπαν οι ερευνητές.

Η κατ’ οίκον υγειονομική περίθαλψη είναι η φροντίδα που παρέχεται στο σπίτι ενός ασθενούς, συνήθως από νοσηλευτές. Είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2018, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια δικαιούχοι του Medicare έλαβαν κατ’ οίκον υγειονομική περίθαλψη. Περίπου το 9% ζούσε σε αγροτικές περιοχές.

«Η παροχή έγκαιρων, εντατικών επισκέψεων σε ασθενείς κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υγείας στο σπίτι έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση της νοσηλείας και στη βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης, επομένως η έγκαιρη έναρξη της περίθαλψης είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ποιοτικής κατ’ οίκον φροντίδας για τους ασθενείς», δήλωσε η Ma. «Οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών υγείας στο σπίτι της υπαίθρου και των τοπικών νοσοκομείων, όπως αποδεικνύεται σε προηγούμενη έρευνα, μπορεί να διευκολύνουν την έγκαιρη έναρξη της κατ’ οίκον υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς της υπαίθρου».

Οι ερευνητές είπαν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές προκλήσεις, το προσωπικό και οι προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν οι φορείς. Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας στο σπίτι της υπαίθρου συχνά ξοδεύουν σημαντικό χρόνο ταξιδεύοντας από και προς τα σπίτια ασθενών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερο αποτελεσματική παροχή φροντίδας. Έχουν επίσης προκλήσεις προσωπικού και πόρων. Οι ασθενείς της υπαίθρου βρίσκονται σε δεινότερη συνολικά κατάσταση υγείας από τους ασθενείς των πόλεων, σημείωσε επίσης η μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Rural Health.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ