Ψυχική υγεία διαζύγιο: Η υγεία των χωρισμένων ανδρών επηρεάζεται σημαντικά


Το διαζύγιο και η μοναχική ζωή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακή υγεία και θάνατο τους μεσήλικες άνδρες. Όσοι ζουν μόνοι για περισσότερα από επτά χρόνια και βλέπουν τουλάχιστον δύο από τις σχέσεις τους να τελειώνουν, έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους. Αυτή η βιολογική απόκριση στο στρες συνδέεται με πρώιμο θάνατο, σκλήρυνση αρτηριών, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρκίνο και άνοια. Μια μελέτη περισσότερων από 4.800 ατόμων ηλικίας 48 έως 62 ετών, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, παρακολούθησε τα διαζύγια και τους χωρισμούς τους και πόσο καιρό ζούσαν μόνοι τους μεταξύ 1986 και 2011.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν πολλαπλούς χωρισμούς σχέσεων ή ζούσαν πολύ καιρό μόνες, δεν είδαν αύξηση στη φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι μεσήλικες γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, έχουν συνήθως μεγαλύτερες ομάδες φιλίας που προσφέρουν περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη, η οποία βοηθά στην αποφυγή του άγχους από το να επηρεάσει την υγεία τους. Οι άνδρες, που μπορεί να ζουν πιο ανθυγιεινά μετά το διαζύγιο, είχαν 17% υψηλότερα επίπεδα δύο χημικών ουσιών στο αίμα τους που υποδηλώνουν φλεγμονή (ιντερλευκίνη 6 και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) από εκείνους που ήταν σε σταθερή σχέση.

Ο καθηγητής Rikke Lund, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: “Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες τείνουν να εξαρτώνται περισσότερο από τις συντρόφους τους παρά το αντίστροφο, επομένως είναι πιο ευάλωτοι αν τις χάσουν. Οι άνδρες της ηλικίας που εξετάσαμε τείνουν να έχουν μικρότερα κοινωνικά δίκτυα από τις γυναίκες, επομένως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μοναξιάς, η οποία μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι άνδρες που ζουν μόνοι μπορεί να μην φροντίζουν ούτε τον εαυτό τους και είναι πιο απρόθυμοι να συμβουλευτούν έναν γιατρό για ιατρικά προβλήματα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στους άνδρες μετά από πολλαπλούς χωρισμούς και περισσότερα χρόνια που ζουν μόνοι”.

Η σημασία των ευρημάτων

Το διαζύγιο είναι ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή και στο παρελθόν έχει συνδεθεί με κακή ψυχική υγεία, καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Οι άνδρες που έζησαν μόνοι για επτά ή περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν μόνοι για όχι περισσότερο από ένα χρόνο, είχαν ένα επίπεδο χημικών στο αίμα που συνδέεται με φλεγμονή, το οποίο ήταν έως και 12% υψηλότερο. Ενώ η φλεγμονή που βρέθηκε στο σώμα τους ήταν χαμηλού βαθμού και είναι πιο σοβαρή φλεγμονή που συνδέεται με παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι σκληρυμένες αρτηρίες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φλεγμονή χαμηλού επιπέδου για πολλά χρόνια μπορεί παρομοίως να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου κάποιου.

Η σχέση μεταξύ χωρισμού, διαβίωσης μόνος και φλεγμονής παρατηρήθηκε στους άνδρες ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως η χαμηλή εκπαίδευση, η παχυσαρκία, η φαρμακευτική αγωγή και οι υπάρχουσες ασθένειες. Οι άνδρες μπορεί να έχουν βιολογικά μεγαλύτερη φλεγμονή ως αντίδραση στο στρες από τις γυναίκες, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης λένε επίσης ότι είναι πιο πιθανό να «εξωτερικεύουν» το στρες με συμπεριφορές όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ενώ οι γυναίκες εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, οδηγώντας σε δυνητικά λιγότερο επιβλαβείς επιπτώσεις.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ