Αθλητισμός: Η φυσική θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης [vid]


Ένας στους 10 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες παλεύει με την κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης. Ωστόσο, τα χάπια δεν είναι η μόνη λύση. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία. «Για μερικούς ανθρώπους λειτουργεί εξίσου καλά με τα αντικαταθλιπτικά, αν και η άσκηση από μόνη της δεν είναι αρκετή για κάποιον με σοβαρή κατάθλιψη», λέει ο Δρ Μάικλ Κρεγκ Μίλερ, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Το οφέλη της άσκησης

Η άσκησηέχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως προστασία από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, βελτίωση του ύπνου και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η άσκηση υψηλής έντασης απελευθερώνει τις χημικές ουσίες του σώματος που είναι υπευθυνες για την καλή διάθεση και ονομάζονται ενδορφίνες. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, η πραγματική αξία είναι η άσκηση χαμηλής έντασης που διατηρείται με την πάροδο του χρόνου, λένε οι ειδικοί. Αυτό το είδος δραστηριότητας διεγείρει την απελευθέρωση πρωτεϊνών που ονομάζονται νευροτροφικοί ή αυξητικοί παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και τη δημιουργία νέων συνδέσεων. Η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. “Σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, οι νευροεπιστήμονες παρατήρησαν ότι ο ιππόκαμπος στον εγκέφαλο – η περιοχή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης – είναι μικρότερος. Η άσκηση υποστηρίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, βελτιώνοντας τις συνδέσεις των νευρικών κυττάρων, γεγονός που βοηθά στην ανακούφιση της κατάθλιψης”, εξηγεί ο Δρ. Μίλλερ.

Η πρόκληση του να ξεκινήσετε

Η κατάθλιψη εκδηλώνεται σωματικά προκαλώντας διαταραγμένο ύπνο, μειωμένη ενέργεια, αλλαγές στην όρεξη, πόνους στο σώμα και αυξημένη αντίληψη του πόνου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερα κίνητρα για άσκηση. Είναι ένας δύσκολος κύκλος να σπάσει, αλλά ο Δρ Μίλερ λέει ότι το να σηκωθείς και να κινηθείς λίγο θα βοηθήσει. “Ξεκινήστε με πέντε λεπτά περπάτημα την ημέρα ή οποιαδήποτε δραστηριότητα σας αρέσει. Σύντομα, τα πέντε λεπτά δραστηριότητας θα γίνουν 10 και τα 10 θα γίνουν 15”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ