Καρκίνος καθιστική ζωή: Η έλλειψη άσκησης ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Το να νικήσεις τον καρκίνο είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα. Ωστόσο, το πώς ζουν τη ζωή τους οι επιζώντες στη συνέχεια επηρεάζει επίσης τη μακροζωία τους. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι κάθονται πολύ και δεν είναι σωματικά δραστήριοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία από εκείνους που είναι πιο δραστήριοι. Στοιχεία για επιζώντες καρκίνου που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ από το 2007 έως το 2014 έδειξαν ότι οι ανενεργοί επιζώντες που ανέφεραν ότι κάθονταν περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

“Οι επιζώντες από καρκίνο που δεν πληρούσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα για τους Αμερικανούς [150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ελεύθερου χρόνου] και κάθονταν περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα είχαν υπερπενταπλάσια αύξηση στον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, με καρκίνο και χωρίς”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Lin Yang. Είναι ερευνήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας του καρκίνου και έρευνας πρόληψης στο Cancer Care Alberta στο Κάλγκαρι του Καναδά.

Η Yang σημείωσε ότι αυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η αδράνεια προκαλεί πρώιμους θανάτους μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο, μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση. “Υπάρχει ανάγκη για μελλοντικές έρευνες σχετικά με τις αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς, της σωματικής δραστηριότητας και της επιβίωσης μετά τον καρκίνο, καθώς και των βιολογικών μηχανισμών που λειτουργούν αυτές τις σχέσεις”, πρόσθεσε. Η σύνδεση ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των επιζώντων από καρκίνο δεν ασκούνταν και κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα. Μόνο το ένα τρίτο περίπου είχε τις συνιστώμενες 150 ώρες άσκησης την εβδομάδα.

“Καθώς αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα ενός ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού επιζώντων από καρκίνο, οι παρεμβάσεις είναι έγκαιρες και κρίσιμες για να στοχεύσουμε τις αλλαγές συμπεριφοράς”, είπε. “Η πρόκληση έγκειται στον τρόπο εξατομίκευσης αυτών των παρεμβάσεων, δεδομένων των διαφορετικών προφίλ των επιζώντων από καρκίνο. Η μελέτη μας έχει κλινικές και πολιτικές επιπτώσεις για τη συλλογική δημιουργία προγραμμάτων που παρέχουν στους επιζώντες του καρκίνου ικανότητα, κίνητρο και ευκαιρίες να ξεκινήσουν θετικές αλλαγές για να κάθονται λιγότερο και να κινούνται περισσότερο.”

Για τη μελέτη, η ομάδα της Yang συνέλεξε δεδομένα για περισσότερους από 1.500 επιζώντες από καρκίνο. Κατά τη διάρκεια έως και εννέα ετών παρακολούθησης, σχεδόν 300 ασθενείς πέθαναν. Η έκθεση δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 6 Ιανουαρίου στο JAMA Oncology. Σύμφωνα με την Alpa Patel, ανώτερη αντιπρόεδρο πληθυσμιακής επιστήμης στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, “Αυτή η έκθεση συνεχίζει να ενισχύει το σημαντικό μήνυμα της σωματικής δραστηριότητας και της προσπάθειας περιορισμού του χρόνου που περνάτε στην καθιστική ζωή, ειδικά στον ελεύθερο χρόνο”.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here