Πανδημία: Πώς η τηλεργασία μας έκανε καλό

Η τηλεργασία είναι κάτι που μάθαμε όλοι μας για τα καλά μέσα στην πανδημία.  Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως με την τηλεργασία, οι νέοι κατάφεραν να αντάξουν τον μεσημεριανό τους ύπνο στην εργασιακή ρουτίνα. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία στρωμάτων Plushbeds. Και σε αυτήν συμμετείχαν 1.000 Αμερικανοί. Δυο από τους τρεις εκπροσώπους της Gen Z απάντησαν πως κοιμούνται αρκετά συχνά το μεσημέρι. Το 80% έχει κοιμηθεί τουλάχιστον μία φορά.

Αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο την Gen Z. Αφορά και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Εκείνους που μπορεί να κατηγορήσουν τους νέους για τεμπελιά. Το 70% των millennials, το 60% της Gen X, αλλά και το 71% των boomers δήλωσαν πως γλυκοκοίταξαν το μαξιλάρι τους κάποιο μεσημέρι.

Το καλό της τηλεργασίας μέσα στην πανδημία

Το ενδιαφέρον με το σημαντικά υψηλότερο ποσοστό στη Gen Ζ είναι ότι εφάρμοσαν τον μεσημεριανό ύπνο με το ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου. Και δεν προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα της ελευθερίας κινήσεων που προσφέρει η τηλεργασία.

Επίσημα οι εταιρείες δεν ενθαρρύνουν το διάλειμμα για σιέστα. Όμως, στοιχεία από την παραγωγικότητα δείχνουν ότι ίσως θα έπρεπε να περάσουν από το στάδιο της ανοχής, στη θεσμοθέτηση του μεσημεριανού ύπνου. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν πως γύρισαν πολύ πιο ενεργοί και κεφάτοι στη δουλειά μετά από έναν ολιγόλεπτο ύπνο. Το ένα τρίτο δήλωσε πως ένιωσε πιο δημιουργικό. Ένα  30% δήλωσε πως ένας ολιγόλεπτος μεσημεριανός ύπνος διόρθωσε την κούραση από έναν κακό ύπνο το προηγούμενο βράδυ. Και βελτίωσε τον ύπνο τον επόμενο.

Από την άλλη, ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται και με περισσότερα λεφτά. Στατιστικά, οι υπναράδες έχουν καλύτερες θέσεις εργασίας. Και ήταν πιο πιθανό να κερδίσουν κάποια προαγωγή τη χρονιά που μας πέρασε. Ακόμα όσοι έχουν εντάξει τον μεσημεριανό ύπνο στην εργασία τους έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια τον χρόνο.

Το δείγμα της έρευνας δεν είναι τόσο μεγάλο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.  Όμως, φαίνεται πως το διάλειμμα για ύπνο το μεσημέρι θα είναι ένα από debate που θα μας απασχολήσουν για το μέλλον των εργασιακών συνθηκών μαζί με το θέμα της εργάσιμης εβδομάδας των 4 ημερών.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here