Ιρλανδία μέτρα: Επικρίσεις για την χαλάρωση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης

Η καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (DCU) Δρ. Christine Loscher εξέφρασε την ανησυχία της για μια «κουβέρτα» χαλάρωσης των απαιτήσεων για τις στενές επαφές κρουσμάτων. Σύμφωνα με τη νέα συμβουλή προς την κυβέρνηση από τον επικεφαλής ιατρό Δρ. Tony Holohan, οι στενές επαφές κρουσμάτων που είναι πλήρως εμβολιασμένες με ενισχυτική δόση και δεν έχουν συμπτώματα δεν θα χρειάζεται πλέον να περιορίζουν τις κινήσεις τους.

Ο υπουργός Υγείας Stephen Donnelly θα φέρει αυτή τη συμβουλή σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα. Οι στενές επαφές που δεν κάνουν το αναμνηστικό εμβόλιο θα πρέπει να περιορίσουν την κίνησή τους για επτά ημέρες και όλα τα θετικά κρούσματα θα πρέπει να απομονωθούν για επτά ημέρες. Η καθηγήτρια Loscher είπε στο Newstalk Breakfast ότι κατανοούσε τις συστάσεις του ECDC σχετικά με τους κανόνες στενής επαφής σε σχέση με τον χώρο εργασίας και ήταν μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων προσωπικού και προστασίας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Αιτία των επικρίσεων η εξάπλωση του ιού

Η καθηγήτρια Loscher είπε ότι κατανοεί την ανάγκη αλλαγής των κανόνων σχετικά με τον χώρο εργασίας, ειδικά για τις βασικές υπηρεσίες, αλλά είπε ότι ανησυχεί επειδή η παραλλαγή Omicron ήταν πολύ πιο μεταδοτική και δεν θα ήθελε να δει την αλλαγή να έχει αντίκτυπο στους αριθμούς υποθέσεων. Τα rapid test θα ήταν ζωτικής σημασίας «εάν αυτός είναι ο τρόπος», είπε, προσθέτοντας ότι ένα τεστ θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα.

Δεν υπήρχαν ακόμη πληροφορίες για το πόσες στενές επαφές είχαν μετατραπεί σε υποθέσεις, σε ποιο ποσοστό και σε ποιες ρυθμίσεις. Αυτό ήταν σημαντικό, είπε. Κάθε απόφαση για τη δημόσια υγεία μέχρι σήμερα είχε ληφθεί με βάση επιστημονικά στοιχεία, είπε. “Αυτό δεν φαίνεται να συνέβη εδώ”. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης αλλαγές στη χρήση των τεστ αντιγόνου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η πίεση στην ικανότητα PCR test. Κάποιος με θετικό αποτέλεσμα rapid test δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνει εξέταση PCR για να επιβεβαιώσει τη μόλυνσή του.

Μέχρι την Παρασκευή, όσοι έχουν θετικά αποτελέσματα rapid test θα μπορούν να καταγράφουν την κατάσταση μόλυνσης στον ιστότοπο HSE. Ο Liam Fanning, καθηγητής Ανοσοϊολογίας στο UCC, λέει ότι η μεγαλύτερη αναγνώριση των rapid test είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. “Υποθέτω ότι είναι λίγο αργά, είναι κρίμα που δεν είχαμε αυτή την υποδομή τον περασμένο Μάιο”, είπε ο καθηγητής Fanning. “Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτα νέα και νομίζω ότι θα διευκολύνουν πολλά άτομα και θα αναλάβουν την ευθύνη για τη μόλυνση και τη διαχείρισή της σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία και την προστασία του εαυτού τους και των άλλων”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here