Αυνανισμός: Πώς συνδέεται με την κατάθλιψη


Ο αυνανισμός είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά αυτή είναι μια ξεπερασμένη ιδέα που οι ερευνητές έχουν εδώ και καιρό διαψεύσει. Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον αυνανισμό και το σεξ.

Πώς συνδέονται ο αυνανισμός και η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική διάθεση ενός ατόμου, αλλά ο αυνανισμός δεν προκαλεί κατάθλιψη. Είναι μια φυσική, ευχάριστη δραστηριότητα που μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και να βοηθήσει ένα άτομο να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητά του. Τούτου λεχθέντος, μερικοί άνθρωποι που αυνανίζονται νιώθουν ένοχοι ή άγχος γι’ αυτό. Ιστορικά, ο αυνανισμός ήταν ένα κοινωνικό ταμπού. Η ξεπερασμένη άποψη που συνέδεε τον αυνανισμό και τα προβλήματα ψυχικής υγείας εμφανίστηκε στις αρχές του 1800. Μέχρι τη δεκαετία του 1900, οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου είχαν εγκαταλείψει αυτήν την άποψη επειδή η έρευνα στην ψυχολογία και το σεξ είχε καταστήσει σαφές ότι η πρακτική του αυνανισμού ήταν σχεδόν καθολική. Ο αυνανισμός είναι μια κοινή, ασφαλής δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για τη σεξουαλική υγεία, αλλά ορισμένες θρησκείες και πολιτισμοί συνεχίζουν να τον απαγορεύουν. Αν και ο αυνανισμός δεν προκαλεί κατάθλιψη, οι θρησκευτικές, πολιτιστικές ή κοινωνικές απόψεις ενός ατόμου μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα γι ‘αυτόν.

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το 62,5 τοις εκατό των ανδρών συμμετεχόντων στη μελέτη με κατάθλιψη εμφανίζουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι μύθοι για τον αυνανισμό ήταν επίσης πιο διαδεδομένοι μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη. Ο αυνανισμός δεν θα έχει καμία επίδραση στο εάν ένα άτομο θα αναπτύξει κατάθλιψη, αλλά η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ορμή ή τη λίμπιντο ενός ατόμου και μπορεί να του κάνει να χάσει το ενδιαφέρον του για τον αυνανισμό.

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τη λίμπιντο

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει ένα άτομο να χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που του αρέσαν συνήθως, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Είναι σύνηθες για ένα άτομο με κατάθλιψη να νιώθει λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ από ό,τι πριν. Εάν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι βιώνουν χαμηλή λίμπιντο λόγω κατάθλιψης, μπορούν να βρουν άλλους τρόπους για να διατηρήσουν την οικειότητα, όπως αγκαλιά και μασάζ. Ο αυνανισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ένα άτομο που βιώνει κατάθλιψη μπορεί να διαπιστώσει ότι ο αυνανισμός το βοηθά να αισθανθεί ξανά σεξουαλικά, αλλά αυτό είναι πολύ προσωπικό. Πολλοί άνθρωποι περνούν από φάσεις αυνανισμού περισσότερο ή λιγότερο συχνά, κάτι που μπορεί να μην έχει καμία επίδραση στην ψυχική τους υγεία. Ορισμένα φάρμακα για την κατάθλιψη μπορεί επίσης να μειώσουν τη λίμπιντο ενός ατόμου. Δεν έχουν όλες οι θεραπείες αυτό το αποτέλεσμα, επομένως εάν ένα συγκεκριμένο φάρμακο μειώνει τη σεξουαλική ορμή ενός ατόμου, θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό για άλλες επιλογές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ