Νέα σφαγή στη Νιγηρία: 18 νεκροί από επίθεση αγνώστων σε χωριό


Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες σπίτια πυρπολήθηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον χωριού στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκου και υπευθύνου κοινοτικού συνεταιρισμού.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι διαπράχθηκε επίθεση στο χωριό Άντσα, στην πολιτεία Πλατό, κάνοντας λόγο για αρκετούς νεκρούς, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα πιο συγκεκριμένο απολογισμό.

«Το χωριό μας υπέστη επίθεση τη νύχτα και μετράμε 18 νεκρούς», δήλωσε ο Ντίκον Ότα, κάτοικος της κοινότητας, στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά.

«Συμμετείχα στη μεταφορά των πτωμάτων. Πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση και τους προσφέρονται ιατρικές φροντίδες στο κοινοτικό ιατρείο», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβιντσον Μάλισον, υπεύθυνος συνεταιρισμού της περιοχής Ιρίγκουε, στην οποία υπάγεται διοικητικά το χωριό Άντσα, είπε επίσης ότι «18 άνθρωποι σκοτώθηκαν» προσθέτοντας πως «άλλοι έξι τραυματίστηκαν» στην επίθεση.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ανέφερε ακόμη πως πυρπολήθηκαν 24 σπίτια και αρκετά αυτοκίνητα.

Κατηγόρησε νομάδες κτηνοτρόφους της φυλής Πελ πως διέπραξαν την επίθεση εναντίον μελών της κοινότητας των Ιρίγκουε. Όμως τοπική ένωση των Πελ καταδίκασε την επίθεση και αρνήθηκε την κατηγορία.

«Είναι αληθινά προβληματικό το ότι κάθε φορά που οι Ιρίγκουε δέχονται επιθέσεις ή σκοτώνονται κατηγορούν τόσο γρήγορα εμάς», έκρινε ο Μουχάμαντ Νούρου Αμπντάλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένωση των Πελ.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πλατό, Σάιμον Μπάκο Λαλόνγκ, ανέφερε ότι η επίθεση είχε αποτέλεσμα «να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι», καταδικάζοντας τον «ατελείωτο κύκλο βίαιων επιθέσεων» στην περιοχή.

Ο νιγηριανός στρατός διαβεβαίωσε ότι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν στο χωριό, αλλά οι δράστες είχαν φύγει ώρες πριν από την άφιξή τους. «Σπίτια καταστράφηκαν και χωρικοί έχασαν τη ζωή τους», συνόψισε.

Η επίθεση προστέθηκε σε μακρά σειρά παρόμοιων στην κεντρική Νιγηρία, θέατρο εδώ και χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους κτηνοτρόφους και τους χριστιανούς γεωργούς για την πρόσβαση στη γη, στο νερό, στους βοσκότοπους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι πιο πρόσφατες επιθέσεις είναι έργο συμμοριών κακοποιών, στις οποίες οι αρχές γενικά αναφέρονται με τον όρο bandits –«κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες»– και οι οποίες λυμαίνονται ζώνες της βόρειας και της κεντρικής Νιγηρίας μάλλον, παρά ενέργειες οφειλόμενες σε διενέξεις για τους φυσικούς πόρους, ή θρησκευτικής φύσης.

Τον Αύγουστο, 23 μουσουλμάνοι ταξιδιώτες δολοφονήθηκαν στην πολιτεία Πλατό όταν το λεωφορείο τους έγινε στόχος επίθεσης στην περιφέρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας, της Τζος.

Τότε η πολιτειακή αστυνομία είχε ανακοινώσει πως νεαροί που ανήκουν στην κοινότητα των Ιρίγκουε είχαν διαπράξει την επίθεση, όμως αντιπρόσωποί της αρνήθηκαν την κατηγορία.

Μια εβδομάδα αργότερα, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον χωριού που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς, πάντα στην περιφέρεια της Τζος, και σκότωσαν 18 ανθρώπους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ