Η μείωση του ΦΠΑ και η φράση που βγάζει λαβράκι


Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της ακρίβειας, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βάλουν «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σε μέσο επίπεδο, αναμένεται αύξηση κατά 8% σε βασικά είδη διατροφής, όπως, αλεύρι, δημητριακά, ζυμαρικά, λάδι, κατεψυγμένα, μπισκότα και είδη προσωπικής φροντίδας, αφού τελικά γίνεται αυτό που η κυβέρνηση αλλά και διοικήσεις μεγάλων σούπερ μάρκετ απεύχονταν, να μετακυλιστεί δηλαδή το ενεργειακό κόστος σε είδη πρώτη ανάγκης.

Υπό αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση εξετάζουν παράταση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή ακρίβεια και τον Φεβρουάριο, ενώ για τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τα σούπερ μάρκετ για να συγκρατήσουν τις αυξήσεις σε βασικά είδη.

Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την ακρίβεια είναι η μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων. Ωστόσο δεν φαίνεται στην παρούσα φάση η κυβέρνηση να εξετάζει μείωση του ΦΠΑ, όπως ξεκαθάρισαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο κι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όμως, επειδή σχεδόν πάντα ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όποιος άκουσε προσεκτικά τη ραδιοφωνική συνέντευξη του «τσάρου» της οικονομίας, η διατύπωση για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ίσως και να βγάζει… λαυράκι. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο». Η φράση «αυτή τη στιγμή» αφήνει να εννοηθεί πως αν ξεφύγει η κατάσταση με τις ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα, τότε ίσως η κυβέρνηση σκεφτεί να μειώσει τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα. Βεβαίως την τελική απόφαση θα τη λάβει ο πρωθυπουργός, αναλόγως των εξελίξεων που θα υπάρξουν στο μέτωπο της ακρίβειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ