Ισπανός Πρωθυπουργός: Προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίζουν την COVID-19 ως «ενδημική» ασθένεια

Ισπανός πρωθυπουργός: Ο Ισπανός πρωθυπουργός προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίζουν την COVID-19 ως «ενδημική» ασθένεια, να την παρακολουθούν όπως τη γρίπη.Ο ΠΟΥ προειδοποίησε κατά της αντιμετώπισης της COVID-19 ως ενδημικής, λέγοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει «τεράστια ποσότητα αβεβαιότητας και ένας ιός που εξελίσσεται αρκετά γρήγορα» Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε να αντιμετωπιστεί η COVID-19 ως «ενδημική ασθένεια» και όχι ως πανδημία αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η χώρα εξετάζει μια κίνηση για να αρχίσει να παρακολουθεί τον ιό όπως τη γρίπη αντί να μετράει κάθε κρούσμα.

«Πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις ώστε, με προφύλαξη, σιγά σιγά, να ανοίξουμε τη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αρχίσουμε να αξιολογούμε την εξέλιξη αυτής της ασθένειας με διαφορετικές παραμέτρους από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα», είπε ο Σάντσεθ σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό τη Δευτέρα. Τα σχόλια του Sánchez έρχονται αφότου η El País ανέφερε ότι οι Ισπανοί υγειονομικοί υπάλληλοι ετοιμάζονται να αναπτύξουν ένα νέο σύστημα για την παρακολούθηση της COVID-19 όπως άλλες αναπνευστικές ασθένειες, μη δοκιμάζοντας κάθε ήπια συμπτωματική περίπτωση και χρησιμοποιώντας μικρότερα δείγματα για την παρακολούθηση της εξάπλωσης.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν [τον κορωνοϊό] όπως κάνουμε με πολλούς άλλους ιούς», είπε ο Σάντσεθ την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι η θνησιμότητα του ιού έχει μειωθεί, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε κατά της αντιμετώπισης της COVID-19 ως ενδημικής ακόμη. Η Ανώτερη Αξιωματικός Έκτακτης Ανάγκης για την Ευρώπη Catherine Smallwood εξήγησε ότι μια ενδημικότητα προϋποθέτει «τη σταθερή κυκλοφορία του ιού σε προβλέψιμα επίπεδα».

“Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή που έρχεται το 2022 δεν είναι πουθενά. Έχουμε ακόμα μια τεράστια ποσότητα αβεβαιότητας και έναν ιό που εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, επιβάλλοντας νέες προκλήσεις”, δήλωσε η Smallwood σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο που μπορούμε να την ονομάσουμε ενδημική», πρόσθεσε. «Μπορεί να γίνει ενδημική σε εύθετο χρόνο, αλλά το να την καθηλώσουμε μέχρι το 2022 είναι λίγο δύσκολο σε αυτό το στάδιο».

Ο Nadhim Zahawi, ο Βρετανός υπουργός Παιδείας και πρώην υπουργός για την ανάπτυξη εμβολίων, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πρωτοστατήσει στη θεραπεία της COVID-19 ως ενδημικής. «Ελπίζω ότι θα είμαστε μία από τις πρώτες μεγάλες οικονομίες που θα δείξουμε στον κόσμο πώς μεταβαίνετε από πανδημία σε ενδημική νόσο και στη συνέχεια θα την αντιμετωπίσουμε όσο καιρό θα παραμείνει μαζί μας, είτε είναι πέντε, έξι, επτά, 10 χρόνια», είπε ο Ζαχάουι στο Sky News. Staff Sgt.

Η αντιμετώπιση της COVID-19 ως ενδημικής θα σήμαινε επικέντρωση των προσπαθειών στην αύξηση της ανοσολογικής προστασίας μέσω του εμβολιασμού και της ενίσχυσης των θεραπειών αντί της προσπάθειας για την πλήρη εξάλειψη του ιού. “Η αναμενόμενη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του SARS-CoV-2 έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο του SARS το 2003 και με το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014, όταν τα μέτρα δημόσιας υγείας σταμάτησαν τελικά την εξάπλωση και τερμάτισαν και τα δύο κρούσματα.” Ο Yonatan Grad, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξήγησε πέρυσι.

Η Omicron είναι πιθανώς πιο μεταδοτική λόγω της ικανότητάς της να αποφεύγει την ανοσία που προσφέρεται από προηγούμενη μόλυνση και εμβόλια, αλλά σχετίζεται επίσης με λιγότερο σοβαρή ασθένεια, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Η Ευρώπη ανέφερε περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα COVID-19 την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, υπερδιπλασιαζόμενα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here