Ανησυχία για τα σχολεία: Ένα στα πέντε κρούσματα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών – Το υγειονομικό πρωτόκολλο

Σχεδόν ένα στα πέντε κρούσματα αφορά σε παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 17 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 24.246 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 5.737 αφορούν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η ανησυχία γονέων και ειδικών εντείνεται και από τον μεγάλο αριθμό θετικών αποτελεσμάτων που έδειξαν τα self test στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι με τα self test της Δευτέρας εντοπίστηκαν 16.000 κρούσματα και άλλα 9.688 βρέθηκαν στον δεύτερο έλεγχο.

Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα προσέρχονται στα σχολεία με 2 self tests (24ώρου). Και με 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εκπαιδευτικοί.

Σε περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές.

4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την έκδοση πιστοποιητικού από τους μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς που νόσησαν με COVID-19 αρκεί το θετικό αποτέλεσμα από rapid test. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απαιτείται μοριακός έλεγχος (pcr).

Οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών εξέδωσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι γονείς των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης (πυρετό, βήχα, συνάχι, εμετούς ή διάρροιες) ή γενικότερα είναι αδιάθετα, πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό του παιδιού τους κατά της νόσου COVID-19, να μιλήσουν πρώτα με τον παιδίατρο και να ζητήσουν να το εξετάσει, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αναβάλουν τον εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης). Ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here