Bloomberg: Ήρθε η ώρα να πούμε «αντίο» στα lockdown, την τηλεργασία και τα μαζικά τεστ;


Bloomberg:Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας απέναντι στην Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, τη φυσική ανοσία και τις πιο ήπιες παραλλαγές όπως η μετάλλαξη «Όμικρον»

Η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ανθρώπου και ιού αλλάζει. Καλύτερα οπλισμένο ενάντια σε έναν μικρότερο εχθρό, το είδος μας δεν χρειάζεται πλέον να κρύβεται σε καταφύγιο περιμένοντας να περάσει το ιικό κύμα. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η απάντησή μας στην Covid-19.

Καθώς εισερχόμαστε στο «ενδημικό» στάδιο του ιού, ωστόσο, υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η νέα μας προσέγγιση. Τη Δευτέρα, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για την ανάπτυξη μίας συνολικής στρατηγικής όπως έχει αναπτυχθεί λόγου χάρη για τη γρίπη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επεκτείνει τους κανόνες του «Σχεδίου Β» για άλλες τρεις εβδομάδες, αλλά έχει μειώσει τα τεστ και τους περιορισμούς για τα ταξίδια και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις να άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς.

Είναι πολύ νωρίς για να δηλώσουμε νίκη, φυσικά. Οι μολύνσεις αυξάνονται κατακόρυφα και εξακολουθεί να υπάρχει ένας ανησυχητικός αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές περιοχές όπου οι υπηρεσίες υγείας υφίστανται εξαιρετική πίεση.

Αισιοδοξία για το νέο στάδιο της πανδημίας

Κι όμως, η συνολική εικόνα της πανδημίας προκαλεί αισιοδοξία. Οι μολύνσεις Όμικρον στη Νότια Αφρική κορυφώθηκαν περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη του κύματος. Και τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική και αλλού επιβεβαιώνουν πρώιμες ενδείξεις ότι η τελευταία παραλλαγή, αν και πολύ πιο μεταδοτική, προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια – με χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και λιγότερους θανάτους.

Μια εξήγηση είναι ότι η Όμικρον φαίνεται να επηρεάζει το σώμα διαφορετικά από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ δείχνει ότι μπορεί να αναπαραχθεί στον πνεύμονα πιο αργά από τη Δέλτα, κάτι που θα έδινε στο ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί.

Η φυσική ανοσία επίσης ευθύνεται για πολλά. Σε χώρες όπου τα ποσοστά μόλυνσης ήταν σχετικά υψηλά στα προηγούμενα κύματα, η ευαισθησία σε σοβαρή ασθένεια με την Όμικρον φαίνεται πολύ χαμηλότερη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Imperial College του Λονδίνου, ενώ περιορίζεται σε μικρό μέγεθος δείγματος και έναν νεότερο πληθυσμό, επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι ακόμη και η ανοσία που παρέχεται από τους κορονοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας κατά του SARS-CoV-2.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα εμβόλια (και ιδιαίτερα τα αναμνηστικά εμβόλια) έχουν οδηγήσει σε δραματικά χαμηλότερα επίπεδα νοσηλείας και θανάτου. Πράγματι, οι μη εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειονότητα των σοβαρών περιπτώσεων. Αυτό εξηγεί γιατί χώρες όπως η Κίνα, που ακολούθησαν μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid-19 και χρησιμοποιούσαν εμβόλια με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, βρίσκονται τώρα σε χειρότερη θέση με χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας.

Η ικανότητα της Όμικρον να μολύνει μια μεγάλη ποικιλία ζωικών ειδών με τα οποία οι άνθρωποι έχουν τακτική επαφή, όπως γάτες, σκύλοι και ελάφια, έχει κάνει τις δρακόντειες πολιτικές που επικεντρώνονται στον περιορισμό της ανθρώπινης συμπεριφοράς ακόμη πιο μάταιες.

Τι περιορισμούς χρειαζόμαστε καθώς περνάμε στην ενδημική εποχή;

Ας δούμε πρώτα τι μπορούμε να καταργήσουμε. Πρώτα από όλα την ανάγκη αυτοαπομόνωσης. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ μείωσαν την αυτοαπομόνωση από 10 ημέρες μετά το θετικό τεστ σε πέντε ημέρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τροποποιήσει τους δικούς του κανόνες για να επιτρέψει στους ανθρώπους να σταματήσουν να απομονώνονται νωρίτερα εάν υποβληθούν σε δύο διαδοχικά αρνητικά ράπιντ τεστ την έκτη και την έβδομη ημέρα.

Οι παλιοί κανόνες αυτοαπομόνωσης δεν έχουν νόημα για έναν ιό που έχει τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή πολιτική, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που πρέπει να μείνουν σπίτι μετά από ένα θετικό τεστ, ακόμη και όταν δεν έχουν συμπτώματα και μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια φορώντας μάσκες.

Η κυβερνητική καθοδήγηση σε μέρη όπου τα ποσοστά εμβολιασμού και η φυσική ανοσία είναι υψηλά θα πρέπει να είναι απλή: Όποιος έχει συμπτώματα παραμένει στο σπίτι , όσο δεν αισθάνεται καλά. Είναι επίσης συνετό για τους ανθρώπους να φορούν μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, κατά τις περιόδους αιχμής της γρίπης/κρύου και εάν αισθάνονται αδιαθεσία. Η δωρεάν διάθεση μάσκας υψηλής ποιότητας, όπως N95 ή FFP3, μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της χρήσης τους.

Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και τεστ

Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση χρειάζονται επίσης επανεξέταση. Πολλά πανεπιστήμια και σχολεία στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τη σεζόν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ σε ορισμένες χώρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν. Τέτοιες πολιτικές συνεπάγονται τεράστιο κοινωνικό, ψυχικό και οικονομικό κόστος και δεν δικαιολογούνται πλέον σε μέρη όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περίπου το 95% των ανθρώπων έχει αντισώματα και το 62% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Δύο άλλες πολιτικές θα χρειαστούν επανεξέταση στο εγγύς μέλλον, αν και όχι ακόμα και σίγουρα όχι παντού. Το ένα είναι τα μαζικά τεστ. Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ευρέως διαθέσιμα γρήγορα τεστ χωρίς κόστος από νωρίς – μια έξυπνη πολιτική που απέτρεψε πολλές λοιμώξεις, ιδιαίτερα καθώς το κύμα της Όμικρον απογειώθηκε. Η συζήτηση για τον τερματισμό των μαζικών δοκιμών στη Βρετανία είναι πρόωρη, αλλά τελικά θα ήταν λογικό να περιοριστούν σε περιόδους χαμηλών ποσοστών μόλυνσης, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα αύξησης της δωρεάν παροχής κατά τη διάρκεια επιδημιών.

Τώρα που οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί περισσότερο με τα τεστ κατ’οίκον μπορεί επίσης να είναι καιρός να αναπτυχθούν και άλλα τεστ που θα βοηθήσουν σε άλλες αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη και ένας αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Οι ΗΠΑ είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει τη διαθεσιμότητα των τεστ, οι γρήγορες δοκιμές εξακολουθούν να είναι ελλιπείς σε πολλά μέρη και το κόστος αποθαρρύνει τη χρήση τους. Τα δωρεάν, πανταχού παρόντα γρήγορα τεστ θα πρέπει να είναι θεωρηθούν αυτονόητα στις αμερικανικές πολιτείες που μάχονται με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά επίπεδα μόλυνσης.

Η πολιτική εμβολιασμού πρέπει να αλλάξει

Τέλος, θα πρέπει να εξετάσουμε πόσα εμβόλια θα πρέπει να κάνουμε μετά την τρίτη δόση. Με έναν ιό φθίνουσας σοβαρότητας και αυξανόμενα επίπεδα φυσικής άμυνας, δεν είναι σαφές ότι χρειάζεται να επανεμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός μετά την τρίτη δόση, εάν οι παραλλαγές που κυκλοφορούν παραμείνουν ήπιες. Ίσως θα είναι αρκετά τα ενισχυτικά εμβόλια, ειδικά για τα άτομα άνω των 60 ετών και άλλες ευάλωτες ομάδες κάθε έξι ή 12 μήνες, ενώ ο περαιτέρω εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός για άλλους.

Προφανώς, τα μέτρα για τη δημόσια υγεία πρέπει να είναι υπό συνεχή αναθεώρηση. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ανοσίας. Ενδημικό δεν σημαίνει ακίνδυνο. Η ελονοσία και η φυματίωση είναι επίσης ενδημικά σε ορισμένα μέρη του κόσμου — και υπήρξαν 627.000 θάνατοι από ελονοσία και 1,5 εκατομμύρια θάνατοι από φυματίωση το 2020. Η long Covid — μια σύνθετη ασθένεια όπου τα μολυσμένα άτομα υποφέρουν από εξουθενωτικά συμπτώματα για μήνες ή περισσότερο- είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να εμποδίσει μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή SARS-CoV-2 να εμφανιστεί ξανά. Αλλά αυτός ο κίνδυνος δεν δικαιολογεί μεγάλες περιόδους δαπανηρών περιορισμών αυτή τη στιγμή.

Τα επίπεδα εμβολιασμού και ανοσίας, καθώς και η πρόσβαση σε νοσοκομεία και θεραπεία, θα πρέπει να καθορίζουν τα επίπεδα περιορισμού – όχι τις λοιμώξεις. Οι ενδημικές ασθένειες απαιτούν διαφορετικές αντιδράσεις, όπως και οι ηπιότερες ασθένειες. Ο ιός έχει αλλάξει, όπως και οι άμυνές μας. Αυτή τη στιγμή, το…γαύγισμα του SARS-CoV-2 φαίνεται χειρότερο από το δάγκωμά του. Θα ήταν φρόνιμο να προσαρμοστούμε ανάλογα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ