Καρκίνος μαστού: Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις βελτιώνουν τη σεξουαλική υγεία των γυναικών με καρκίνο


Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι, για τις γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού, οι ψυχολογικές παρεμβάσεις συνδέονται με οφέλη που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Nursing. Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιδράσεις των ψυχολογικών παρεμβάσεων στη σεξουαλική υγεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Η μελέτη ήταν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση πολλαπλών βάσεων δεδομένων που περιλαμβάνουν καταχωρήσεις για ερευνητικά άρθρα, διατριβές ή/και κλινικές δοκιμές. Οι όροι αναζήτησης περιλάμβαναν στοιχεία που σχετίζονται με νεοπλάσματα ή όγκους του μαστού, άλλοι όροι ενδιαφέροντος αφορούσαν αυτούς που σχετίζονται με ψυχολογικές παρεμβάσεις και σεξουαλικότητα και οι επιλέξιμες μελέτες αφορούσαν συμμετέχουσες που είχαν λάβει θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της πρωτογενούς μελέτης σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιελάμβαναν τη σεξουαλική δυσφορία, την σεξουαλική ποιότητα ζωής και τις σεξουαλικές σχέσεις.

Οι ερευνητές εντοπίστηκαν συνολικά 10.003 άρθρα, εκ των οποίων τα 15 πληρούσαν τα πλήρη κριτήρια για να συμπεριληφθούν σε αυτήν την ανάλυση, με τα 10 να ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Σε αυτές τις μελέτες συμμετείχαν συνολικά 1307 ασθενείς. Από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν, 10 αξιολόγησαν τη σεξουαλική λειτουργία, 5 αξιολόγησαν τη σεξουαλική ικανοποίηση, 3 εξέτασαν τις σεξουαλικές σχέσεις, 2 αξιολόγησαν τη σεξουαλική δυσφορία και 2 περιελάμβαναν τη σεξουαλική ποιότητα ζωής.

Σε αναλύσεις υποομάδας για τις οποίες ήταν δυνατή η σύγκριση των τύπων ψυχολογικών παρεμβάσεων, παρατηρήθηκαν οφέλη για τη σεξουαλική λειτουργία με την ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική, τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και την ψυχοεκπαιδευτική θεραπεία. Η ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία φάνηκε να παρέχουν σημαντικά οφέλη για τη σεξουαλική ικανοποίηση. «Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ψυχολογικές παρεμβάσεις έχουν σημειώσει στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στη σεξουαλική λειτουργία, τη σεξουαλική ικανοποίηση, τις σεξουαλικές σχέσεις και τη σεξουαλική δυσφορία των γυναικών με καρκίνο του μαστού», κατέληξαν οι ερευνητές. Προέτρεψαν επίσης τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξετάσουν τη σεξουαλική υγεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η ψυχοεκπαιδευτική θεραπεία ήταν από τις προσεγγίσεις με τις σημαντικότερες δυνατότητες βελτίωσης της σεξουαλικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης των ογκολογικών ασθενών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ