Νέα μέτρα: Αυτό είναι το πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Τι θα ανακοινωθεί


Τη βούληση της κυβέρνησης να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1 το βράδυ της Πέμπτης, διαμηνύοντας πως θα ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κτατική στήριξη αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επεκταθεί σε εστίαση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, με τους εργαζόμενους να στους συγκεκριμένους κλάδους να έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη λίστα των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται η παράταση των πληρωμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που λήγουν στο τέλος του μήνα συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης από τις 36 ή 72 δόσεις για την εξόφληση των πανδημικών χρεών, ενώ σε δεύτερη φάση και ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» της επιστρεπτέας προκαταβολής και νέας επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για την επιδότηση των παγίων δαπανών.

Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο των νέων παρεμβάσεων προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες:

  • «Πάγωμα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν τέλος Ιανουαρίου.
  • Ενίσχυση των κλάδων της εστίασης, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας με δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βγάλουν σε αναστολή για τις επόμενες δύο εβδομάδες έως το τέλος του μήνα το 25% των εργαζόμενων οι οποίοι από το μηναίο επίδομα των 534 ευρώ θα λάβουν το ποσό που αναλογεί στο διάστημα που η σύμβαση τους θα είναι σε αναστολή. Το συγκεκριμένο μέτρο προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός.
  • Παράταση της προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση των κορονοχρεών με ταυτόχρονη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης για πάνω από ένα μήνα.
  • Νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση του πλαισίου που αφορά στις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοϊό η οποία αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ για να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα.

Σε περίπτωση που το κύμα της πανδημίας δεν κοπάσει έως το Μάρτιο θα τεθεί στο τραπέζι η αύξηση των συντελεστών «κουρέματος» στα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση των ζημιών που θα υποστούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μεγαλύτερη από 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Μαρτίου του 2022.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το «κούρεμα» φθάνει το 75% καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% των κρατικών δανείων. Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 33,3% της ενίσχυσης και το 33% θα επιστρέψει το 50%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ