Κορονοϊός – Γκάγκα για αντιικά φάρμακα: Η χορήγησή τους μπορεί να ανακόψει την πορεία προς τη ΜΕΘ


Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι θα χρειάζεται η συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)

Σε διευκρινήσεις αναφορικά με την χορήγηση των αντιικών φαρμάκων κατά του κορονοϊού, προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι θα δίνονται με παρόμοιους όρους, με την χορήγηση των αντισωμάτων. Η ίδια σημείωσε ότι πλατφόρμα για τη διάθεση των αντιικών χαπιών θα είναι προσβάσιμη εντός της ημέρας.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 η βασική διαφορά σε σχέση με τα μονοκλωνικά, διευκρίνισε, είναι ότι δεν χορηγούνται σε εγκύους.

Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι θα χρειάζεται η συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

H υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να δίνονται προληπτικά σε όλους τους ασθενείς, ενώ απάντησε θετικά στην ερώτηση για το εάν η χορήγησή τους μπορεί να ανακόψει την πορεία προς μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

H κ. Γκάγκα σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων, αν και πέφτουν τα κρούσματα, δήλωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερος ηλικιακά πληθυσμός, και παρουσιάζουμε μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Τέλος υπογράμμισε ωστόσο, ότι «αν δούμε συνολικά τα στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα δεν είναι σε τόσο υψηλή θέση».

Η διαδικασία χορήγησης

Προκειμένου να χορηγηθούν θα απαιτείται συνταγογράφηση από γιατρό και έγκριση από επιτροπή.

Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς. Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα αντιικά χάπια θα χορηγούνται σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα με διαβήτη, άτομα με παχυσαρκία και άτομα με καρδιακές παθήσεις. Επίσης, προϋπόθεση για τη χορήγησή τους θα είναι αυτά τα άτομα να έχουν θετικό μοριακό τεστ.

«Νέα δεδομένα με τα αντιικά χάπια»

Στο θέμα των αντιικών χαπιών τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, κάνοντας λόγο για νέα δεδομένα απέναντι στην πανδημία.

«Η ποσότητα είναι κοντά στις 10.000. Αν σκεφθεί κανένας αναλογικά πόσοι άνθρωποι μολύνονται, και πόσοι από αυτούς έχουν το ρίσκο της σοβαρής νόσησης, νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα αλλάξει λίγο τα δεδομένα της φιλοσοφίας της αντιμετώπισης».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δε θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου (η χορήγηση), μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι», σημείωσε ο καθηγητής.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο, που εγκαινιάσαμε περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, που προσπαθούμε να προλάβουμε τις σοβαρές μολύνσεις. To πρώτο κομμάτι που κάναμε ήταν τα μονοκλωνικά, στα οποία μπορέσαμε και διαθέσαμε τουλάχιστον μέχρι το peak της Όμικρον αυτά που είχαμε, τα δύο χιλιάδες» σημείωσε.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι τελειώνουμε με την πανδημία» τόνισε ακόμα ο πνευμονολόγος. Δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών, όχι όμως ανάλογος των περιστατικών. «Είχαμε 4.000 και 5.000 (περιστατικά) την ημέρα και 600 εισαγωγές, τώρα έχουμε 20.000 με 25.000 και πάλι 600 εξαγωγές» εξήγησε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ