Σεξ επικίνδυνο: Μύθος η επικινδυνότητα του μοιραίου σεξ


Πρόκειται για μια πολύ οικεία εικόνα, εάν παρακολουθείτε σειρές και ταινίες του Χόλιγουντ. Ένα ζευγάρι επιδίδεται σε παθιασμένο σεξ όταν η καρδιά του άνδρα ξαφνικά σταματά. “Συνήθως είναι ένας μεσήλικας. Συνήθως απατά τη γυναίκα του με κάποιαν άλλη. Είναι αστείο, υπάρχει αυτός ο μύθος στο μυαλό μας ότι αυτό μπορεί να συμβεί”, είπε η καρδιολόγος Δρ. Μάρθα Γκουλάτι, η οποία αναφέρεται στην έννοια ως “έμφραγμα του Χόλιγουντ.”

Αλλά το σεξ απλά δεν είναι τόσο επίπονο, είπε η Gulati, πρώην αρχισυντάκτης του ιστότοπου εκπαίδευσης ασθενών της Αμερικανικής Ακαδημίας Καρδιολογίας, CardioSmart.org. Ένα σωρό ιατρικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αποδείξει ότι ενώ το σεξ μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι η καρδιά σας σταμάτησε, αυτό είναι απλώς πάθος και όχι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Μόνο το 0,2% των σχεδόν 6.900 περιπτώσεων αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που υποβλήθηκαν σε αυτοψία σε νοσοκομείο του Λονδίνου για ένα τέταρτο του αιώνα σχετίζονταν με τη σεξουαλική επαφή, αναφέρουν οι ερευνητές στις 13 Ιανουαρίου στο περιοδικό JAMA Cardiology. “Δεν υπάρχει δραματική σχέση στενών σχέσεων και ξαφνικού καρδιακού θανάτου”, σχολίασε ο Δρ Μάικλ Κουρτς, καθηγητής επείγουσας ιατρικής και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. “Δεν είναι πιο επικίνδυνο από άλλες έντονες δραστηριότητες”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η βρετανική μελέτη αφορούσε όλες τις περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Mary Sheppard, αναζήτησαν στη συνέχεια περιπτώσεις όπου ο θάνατος συνέβη κατά τη διάρκεια ή μέσα σε μία ώρα μετά το σεξ. Βρήκαν μόλις 17 περιπτώσεις. Τα θύματα ήταν σχετικά μικρά, μόλις 38 ετών, και το 35% από αυτά ήταν γυναίκες. Αυτό ήταν ένα εύρημα που η Gulati αποκάλεσε ενδιαφέρον. “Συνήθως πάντα λέγεται ότι ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος κατά τη διάρκεια του σεξ ήταν περισσότερο ανδρικό”, σημείωσε η Gulati.

Σχεδόν οι μισές από τις περιπτώσεις αφορούσαν κάποιο υποκείμενο καρδιακό πρόβλημα, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Λονδίνου. Οι άλλοι μισοί κρίθηκε ότι είχαν σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου. Δεν είναι περίεργο που τόσο λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του σεξ, είπε η Gulati. “Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που κάνουμε και ασκούν περισσότερη ενέργεια από το να κάνουμε σεξ. Όσον αφορά την ανησυχία, οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν όταν ανεβαίνουν μια σειρά από σκάλες αντί να κάνουν σεξ. Πρέπει να κάνεις αρκετά ακροβατικά πράγματα για να ασκήσεις περισσότερη ενέργεια από αυτή κατά τη διάρκεια του σεξ”.

Ωστόσο, οι Gulati και Kurz σημείωσαν ότι η μελέτη εξέτασε μόνο τους καρδιακούς θανάτους που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του σεξ. Πιθανότατα υπάρχουν μερικοί επιπλέον άνθρωποι στους οποίους η καρδιά τους σταμάτησε κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, αλλά έζησαν για να πουν την ιστορία. Γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ΚΑΡΠΑ και πώς να χρησιμοποιείτε έναν αυτόματο απινιδωτή (AED), είτε οδηγείτε ένα ποδήλατο spin είτε κάνετε έντονο σεξ.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ