Τεχνολογία διαβήτη: Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο


Τα δεδομένα δραστηριότητας από ένα Fitbit μπορούν να προβλέψουν αλλαγές στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για ενήλικες με προδιαβήτη, μια πάθηση που επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνει μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια στρατηγική που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες τεχνολογίας στις φημολογούμενες προσπάθειές τους να δημιουργήσουν την τεχνολογία του διαβήτη σε φορετά προϊόντα.

“Είναι λογικό διαισθητικά – περισσότερη κίνηση, περισσότερη σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε γενική καλύτερη υγεία και η καλύτερη υγεία είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τον βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο”, λέει η Jessilyn Dunn, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Duke. Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη. Αλλά τα περισσότερα εργαλεία που προβλέπουν εάν κάποιος με προδιαβήτη θα εξελιχθεί σε διαβήτη φαίνονται χρόνια στο μέλλον, λέει ο συγγραφέας της μελέτης Mitesh Patel.

Το μέλλον των φορετών συσκευών στην υγεία

“Δεν υπήρχαν καλά μοντέλα βραχυπρόθεσμα για να πούμε, τους επόμενους έξι μήνες, των οποίων το σάκχαρο στο αίμα θα αυξηθεί και θα χειροτερέψει έναντι του ποιου θα βελτιωθεί”, λέει ο Patel. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο NPJ Digital Medicine, η ομάδα του Patel κατασκεύασε μοντέλα που θα χρησιμοποιούσαν δεδομένα δραστηριότητας που συλλέγονταν είτε από Fitbits που φοριούνται στον καρπό ή στη μέση για να προβλέψουν τόσο τις αλλαγές στο μέσο σάκχαρο στο αίμα όσο και 5% βελτιωμένα ή επιδεινωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης, διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να κάνουν ακριβείς προβλέψεις και ότι οι προβλέψεις ήταν πιο ακριβείς χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις συσκευές που φορούσαν τον καρπό.

“Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που είναι γενικά πιο δραστήριοι έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους και όσοι είναι λιγότερο δραστήριοι έχουν χειρότερο έλεγχο”, λέει ο Patel. “Αλλά υπάρχουν άλλα κρυφά μοτίβα στις καθημερινές πληροφορίες που λαμβάνουμε – πόσα βήματα είναι γρήγορα βήματα έναντι αργών βημάτων και άλλες αποχρώσεις – που μπορούμε να λάβουμε από αυτές τις πληροφορίες.” Επειδή το wearable μπορεί να συλλάβει αυτά τα πρόσθετα δεδομένα, μπορεί να δώσει μια πιο αναλυτική ματιά στο πώς η δραστηριότητα οδηγεί τις αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, παρά αυτές τις σχέσεις, η δραστηριότητα και άλλα δεδομένα που μπορούν να φορεθούν εξακολουθούν να είναι μόνο ένας δείκτης για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λέει ο Dunn. Εξακολουθεί να είναι σημαντικό να παρακολουθείτε απευθείας το σάκχαρο του αίματος μέσω μεθόδων εξέτασης αίματος έως ότου υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι σύνδεσμοι είναι αρκετά ισχυροί για τη λήψη αποφάσεων θεραπείας. Αυτή η νέα μελέτη έγινε σε λιγότερους από 200 ανθρώπους, για παράδειγμα, και εξέτασε μόνο άτομα με προδιαβήτη – θα χρειαζόταν περισσότερη δουλειά για να δοκιμαστεί η σχέση σε περισσότερα άτομα και σε διαφορετικά επίπεδα υγείας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας προσβλέπουν στη διαχείριση του διαβήτη και του σακχάρου στο αίμα ως το επόμενο σύνολο εργαλείων που θα ενσωματωθούν σε προϊόντα που απευθύνονται στους καταναλωτές, όπως έξυπνα ρολόγια και έξυπνα δαχτυλίδια. Η Apple εξετάζει τη μη επεμβατική παρακολούθηση της γλυκόζης εδώ και χρόνια, η Fitbit έχει συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας διαβήτη LifeScan και ένας νέος έξυπνος δακτύλιος εξετάζει την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα ως μελλοντικό στόχο.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ