Θάλασσα περιβάλλον: Η υπερθέρμανση των ωκεανών έφτασε μαύρο ρεκόρ το 2021 [vid]


Η Γη είχε μια από τις θερμότερες χρονιές που έχουν ποτέ καταγραφεί πέρυσι, συνεχίζοντας μια ανησυχητικά σταθερή τάση, όπου καθεμία από τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ήταν θερμότερη από την προηγούμενη, ανακοίνωσαν την Πέμπτη (13/1) επιστημονικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της ωκεάνιας επιφάνειας το 2021 ήταν η έκτη υψηλότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία – κατά 1,51 βαθμούς Φαρενάιτ θερμότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα – σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Τα πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία βασίζονται σε ανεξάρτητες αναλύσεις που γίνονται ετησίως και από τους δύο φορείς. Τα ευρήματα της έκθεσης είναι ένας σημαντικός δείκτης της μακροπρόθεσμης υγείας του πλανήτη και παρέχουν μια μέτρηση για το πώς το κλίμα της Γης αλλάζει από χρόνο σε χρόνο από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1880.

Σύμφωνα με τη NASA, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν συνολικά τα θερμότερα χρόνια στην καταγεγραμμένη ιστορία. «Η επιστήμη δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: η κλιματική αλλαγή είναι η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον. Ο Russell Vose, επικεφαλής της παρακολούθησης κλίματος στα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της NOAA, δήλωσε πως η θέρμανση των ωκεανών του κόσμου πέρυσι ήταν «η υψηλότερη από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία πριν από έξι δεκαετίες».

Αν και οι ωκεανοί απορροφούν και αποθηκεύουν φυσικά θερμότητα, ο ρυθμός της θέρμανσης των ωκεανών είναι ανησυχητικός επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας στα υδατικά σώματα μπορεί να συμβάλει στην οξίνιση των ωκεανών, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η NOAA επισημαίνει ότι το 2021 σηματοδότησε την 45η συνεχή χρονιά από το 1977 κατά την οποία οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κατατάχθηκαν υψηλότερα από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Τόσο οι εκθέσεις της NOAA όσο και της NASA ταιριάζουν με πρόσφατα ευρήματα από άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ