Αθλητισμός: Ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να επιβραδύνει το Πάρκινσον [vid]

«Αν και τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα του Πάρκινσον, δεν έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kazuto Tsukita, από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία. «Διαπιστώσαμε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών και της μέτριας άσκησης, μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την πορεία της νόσου μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε. «Το καλύτερο από όλα; Η άσκηση είναι χαμηλού κόστους και έχει λίγες παρενέργειες».

Ο Tsukita και η ομάδα του αξιολόγησαν την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας σε 237 άτομα (μέσης ηλικίας: 63 ετών) με νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έως και έξι χρόνια. Αν και τα επίπεδα δραστηριότητάς τους στην αρχή δεν επηρέασαν την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, εκείνοι που έκαναν τακτικά τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα μέτρια έως έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης είχαν πιο αργή πτώση στην ισορροπία και την ικανότητα βάδισης από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Τα συμπτώματα Πάρκινσον των ασθενών βαθμολογήθηκαν σε μια κλίμακα από το 0 έως το 4, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν πιο σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 12 Ιανουαρίου στο Neurology. Οι μέσες βαθμολογίες μεταξύ εκείνων με χαμηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα μέτριας έως έντονης άσκησης (λιγότερο από μία έως δύο ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα) αυξήθηκαν από 1,4 σε 3,7 σε διάστημα έξι ετών. Αυτό σε σύγκριση με μια μικρότερη αύξηση από 1,4 σε 3 μεταξύ εκείνων με επίπεδα μέτριας έως έντονης άσκησης άνω του μέσου όρου.

«Τα αποτελέσματά μας είναι συναρπαστικά, γιατί υποδηλώνουν ότι μπορεί να μην είναι ποτέ αργά για κάποιον με νόσο του Πάρκινσον να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης για να βελτιώσει την πορεία της ασθένειάς του», δήλωσε ο Tsukita. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον ήταν πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να διατηρούν ένα πρόγραμμα άσκησης παρά να είναι ενεργοί στην αρχή της νόσου τους.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here