Βέλγιο: «Φρένο» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Εκ νέου συζήτηση για το θέμα στη Βουλή


Βέλγιο: Δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που προετοίμαζε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς αρμόδια επιτροπή απέρριψε την αναγκαιότητά του.

Μετά την Αυστρία, που είδε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό να «μπλοκάρεται» λόγω προβλημάτων στη διαδικτυακή πλατφόρμα, ακολουθεί ακόμα μια χώρα της Ευρώπης που κάνει πίσω, έστω και προσωρινά, στο εν λόγω μέτρο. Ο λόγος για το Βέλγιο που όπως έγινε γνωστό δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή υποχρεωτικού εμβολιασμού καθώς η Ειδική Επιτροπή της χώρας για τον κορονοϊό δεν έδωσε το «πράσινο φως».

Όπως αναφέρεται, ναι μεν υπάρχουν θετικές απόψεις για τον εμβολιασμό και για πιθανή υποχρεωτικότητα, πλην όμως δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την εφαρμογή του μέτρου και σίγουρα όχι άμεσα. Μάλιστα, με έκθεση που απέστειλε στον πρωθυπουργό του Βελγίου και τους αρμόδιους υπουργούς, συνέστησε να διεξαχθεί ευρεία συζήτηση για το θέμα στο κοινοβούλιο και να παρθεί η οριστική απόφαση από τους πολιτικούς, καθώς όπως ανέφεραν πρόκειται για «πολιτική απόφαση».

«Ακόμη κι αν μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού μπορεί να είναι ηθικά, κοινωνικά και νομικά αποδεκτή και ανάλογη, ακόμη και επιθυμητή, όπως αποδεικνύεται από τις γνώμες που ελήφθησαν, οι αβεβαιότητες σχετικά με την επιδημιολογική εξέλιξη, τη συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού ως προς την αναγκαιότητα και το εύρος επαναλαμβανόμενων δόσεων με σκοπό την ανοσία της αγέλης κ.λπ., δυσχεραίνουν σήμερα μια απόφαση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τις λεπτομέρειες της υποχρέωσης εμβολιασμού», επισημαίνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την υποχρέωση μόνο ως έσχατη λύση».

Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται πως «ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, «που θέτει τη διαχείριση της πανδημίας σε επιστημονική αβεβαιότητα». Δεύτερον, ο εμβολιασμός είναι και θα παραμείνει αναμφίβολα μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους καταπολέμησης του ιού. Τρίτον, η απροθυμία του πληθυσμού να δεχθεί μέτρα έχει αυξηθεί. Τέταρτον, τα δικαστήρια είναι πιο αυστηρά ως προς την αναλογικότητα των μέτρων. Πέμπτον, υπάρχει ο κίνδυνος πόλωσης στην κοινωνία. Όλα αυτά πλαισιώνουν το επιχείρημα για επιφυλακτικότητα έναντι της υποχρέωσης εμβολιασμού, ειδικά αν γίνει βιαστικά».

Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Βελγίου αναμένεται να εξετάσει την έκθεση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η επιτροπή του κοινοβουλίου για την υγεία αναμένεται να κάνει σχετικές ακροάσεις. Η τελική συζήτηση στη βουλή αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ