Γοητεία μάσκες: Οι άνδρες με μάσκα φαίνονται πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο


Θέλετε να δείχνετε πιο ελκυστικοί; Φορέστε μάσκα. Πραγματικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από Ουαλούς ερευνητές που ανακάλυψαν ότι η μάσκα μπορεί να κάνει τους άνδρες να φαίνονται πιο ελκυστικοί στο αντίθετο φύλο και ότι ορισμένα είδη μάσκας κάνουν καλύτερη δουλειά σε αυτό από άλλα. “Οι έρευνες πριν από την πανδημία διαπίστωσαν ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου μειώνουν την ελκυστικότητα. Γι’ αυτό θέλαμε να ελέγξουμε εάν αυτό είχε αλλάξει από τότε που τα καλύμματα προσώπου έγιναν πανταχού παρόντα και να καταλάβουμε εάν ο τύπος της μάσκας είχε κάποιο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Lewis από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. ειδικός στην ψυχολογία των προσώπων.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ο Lewis και οι συνεργάτες του έδειξαν σε 43 γυναίκες φωτογραφίες με πρόσωπα ανδρών. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα των ανδρών χωρίς μάσκα και με μια υφασμάτινη μάσκα, μια μπλε ιατρική μάσκα ή καθώς κρατούσαν ένα απλό μαύρο βιβλίο στην περιοχή που θα κάλυπτε μια μάσκα. Το πείραμα διεξήχθη τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, 7 μήνες αφότου η COVID-19 κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι άνδρες με μάσκες βαθμολογήθηκαν πιο ελκυστικοί και αυτοί με μπλε ιατρικές μάσκες έλαβαν τους υψηλότερους βαθμούς, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιανουαρίου στο Cognitive Research: Principles and Implications. Ο Lewis υποπτεύεται ότι η προτίμηση για μπλε μάσκες προέρχεται από το γεγονός ότι τις βλέπει σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. “Τώρα τα συνδέουμε με άτομα που ασχολούνται με επαγγέλματα φροντίδας ή ιατρικής”, είπε σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. “Σε μια εποχή που αισθανόμαστε ευάλωτοι, μπορεί να βρούμε τη χρήση ιατρικών μασκών καθησυχαστική και, επομένως, να νιώθουμε πιο θετικά απέναντι στον χρήστη”.

Σημασία των ευρημάτων

Οι γυναίκες βρήκαν επίσης τα πρόσωπα πολύ πιο ελκυστικά όταν καλύπτονταν από υφασμάτινες μάσκες παρά όταν μένουν ακάλυπτες. “Μερικά από αυτά τα εφέ μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας απόκρυψης ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών στο κάτω μέρος του προσώπου. Αλλά αυτό το εφέ ήταν παρόν τόσο για λιγότερο ελκυστικά όσο και για πιο ελκυστικά άτομα”, είπε ο Lewis. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη πριν από την πανδημία στην Ιαπωνία, η οποία βρήκε ότι οι μάσκες πυροδότησαν σκέψεις για ασθένεια και την επιθυμία να απομακρυνθεί ο χρήστης.

“Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η πανδημία έχει αλλάξει την ψυχολογία μας στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες”, είπε ο Lewis. “Όταν βλέπουμε κάποιον να φοράει μάσκα, δεν πιστεύουμε πλέον ότι αυτό το άτομο έχει ασθένεια, πρέπει να μείνουμε μακριά”. Εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται με την εξελικτική ψυχολογία και γιατί επιλέγουμε τους συνεργάτες που κάνουμε. “Η ασθένεια και οι ενδείξεις ασθένειας μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Τώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στην ψυχολογία μας, έτσι ώστε οι μάσκες προσώπου να μην λειτουργούν πλέον ως ένδειξη μόλυνσης”.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ