Την 1η Απριλίου πιάνουν δουλειά οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές στο Κτηματολόγιο

Την 1η Απριλίου πιάνουν δουλειά στο Κτηματολόγιο οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές που θα επιλύουν τις κτηματολογικές διαφορές. Το κόστος των υπηρεσιών που θα προσφέρουν ανέρχεται σε 25 ευρώ την ώρα. 

Ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών.

Ειδικότερα, σε δυόμισι μήνες, πριν από τη συζήτηση κτηματολογικών αγωγών θα είναι υποχρεωτική η διαμεσολάβηση. Έως τότε, οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να εγγραφούν στο Ειδικό Μητρώο Κτηματολογικών Εγγραφών.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, πριν από τη συζήτηση της αγωγής, ο ενάγων θα πρέπει να καλέσει – με την αγωγή του ή με αυτοτελές έγγραφο – τον εναγόμενο σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης ενώπιον κτηματολογικού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα επιλέγεται από ειδικό μητρώο, το οποίο θα τηρείται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης.

Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, το πρακτικό διαμεσολάβησης καταχωρίζεται στο οικείο κτηματολογικό φύλλο και διορθώνεται η ανακριβής πρώτη εγγραφή. Εάν η καταχώριση επιφέρει και γεωμετρικές μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, θα πρέπει να επισυνάπτεται σε αυτό, το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών, καθώς και το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής αυτού στην κτηματολογική βάση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μη έγκαιρη ανανέωση συμβάσεων σε πολλά Γραφεία Κτηματογράφησης.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες ιδιοκτήτες αλλά και επαγγελματίες (δικηγόροι, τοπογράφοι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) βρήκαν κλειστές τις πόρτες των Γραφείων Κτηματογράφησης σε Μαγνησία, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Χίο, Σάμο, Ικαρία και σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να μην προκληθούν κενά στην κτηματογράφηση, από το Κτηματολόγιο προτρέπουν τους ενδιαφερομένους (ιδιοκτήτες και επαγγελματίες) να στραφούν προς τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Από την πλευρά τους, οι ανάδοχοι υποστηρίζουν πως αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία των Γραφείων Κτηματογράφησης – ακόμη και την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών – επειδή έληξε ο χρόνος λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης που προβλεπόταν από τις συμβάσεις τους.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ