Διατροφή: Αυτά είναι τα σημάδια πως έχουμε διατροφικές ελλείψεις


Για να λειτουργήσει σωστά, ο οργανισμός χρειάζεται μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Αυτό σημαίνει ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Όταν αυτά δεν υπάρχουν, το σώμα στέλνει «σήμα» ώστε να μας ειδοποιήσει για να την καλύψουμε.

Κάθε θρεπτικό συστατικό επιτελεί συγκεκριμένους ρόλους. Κι επηρεάζει κατά περίπτωση την υγεία των μαλλιών, του δέρματος ή των μυών. Επομένως η έλλειψή του προκαλεί και συγκεκριμένα συμπτώματα που μας βοηθούν να την αναγνωρίσουμε πιο άμεσα.

Σημάδια στον οργανισμό που υποδηλώνουν ελλείψεις στην διατροφή

  • Ξεφλούδισμα της επιδερμίδας του κρανίου: Αν τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ίσως για το ξεφλούδισμα ευθύνεται η χαμηλή πρόσληψη λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής. Τα λιπαρά οξέα, όπως τα Ω3 τα παίρνουμε από το ψάρι, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς. Και λειτουργούν σαν λιπαντικό στο σώμα. Κι έτσι η έλλειψή τους οδηγεί στην ξηρότητα. Κυρίως του δέρματος και των μαλλιών.
  • Αδύναμα μαλλιά που σπάνε: Πολύ σημαντική για την υγεία των μαλλιών είναι η βιταμίνη Β7, γνωστή και ως βιοτίνη κι έτσι η έλλειψή της μπορεί να τα κάνει άτονα, αδύναμα και εύθραυστα.
  • Μαλλιά που γκριζάρουν: Ο χαλκός συγκεκριμένα εμπλέκεται στην παραγωγή της μελανίνης. Της χρωστικής που καθορίζει το χρώμα των μαλλιών. Χωρίς επάρκεια χαλκού στον οργανισμό, τα μαλλιά είναι πιθανό να αρχίσουν να γκριζάρουν νωρίτερα από το φυσιολογικό.
  • Άφθες και πληγές στο στόμα: Όταν από τον οργανισμό λείπει βιταμίνη Β12, ένα από τα πρώτα σημάδια που εκδηλώνονται είναι οι άφθες εσωτερικά στη στοματική κοιλότητα. Αλλά και τα σκασίματα στις άκρες των χειλιών.
  • Κόπωση: Όλες οι διατροφικές ελλείψεις δημιουργούν ένα αίσθημα έλλειψης ενέργειας, το οποίο όμως είναι πιο έντονο όταν μειώνονται αισθητά τα αποθέματα βιταμίνης D.
  • Εξανθήματα στα χέρια: Τα μικρά κόκκινα εξανθήματα στα χέρια που δεν προκαλούν φαγούρα, κατάσταση γνωστή ως θυλακική υπερκεράτωση, είναι συχνά αποτέλεσμα έλλειψης ψευδαργύρου και βιταμίνης Α στον οργανισμό.
  • Μελανιές: Κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία στα χτυπήματα, καθώς κάποιοι είναι από τη φύση τους πιο επιρρεπείς να εμφανίζουν μελανιές στο δέρμα τους. Ωστόσο, αν εμφανίζετε μελανιές με το παραμικρό μπορεί επίσης να ευθύνεται μια έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό σας.
  • Κράμπες στα πόδια: Ως ηλεκτρολύτης, το μαγνήσιο παίζει ρόλο στις συσπάσεις των μυών. Αντίστοιχη επίδραση έχει και το δυναμωτικό ασβέστιο. Η επαρκής πρόσληψη αυτών των δύο συστατικών λειτουργεί προληπτικά ενάντια στις μυϊκές κράμπες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ