Φάουτσι: «Είναι πολύ νωρίς να πούμε πως η Όμικρον φέρνει το τέλος της πανδημίας»


«Ακόμη και η Όμικρον είναι η τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού, είναι απίθανο να σημάνει το τέλος του κορονοϊού», τόνισε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η παραλλαγή Όμικρον σηματοδοτεί το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν και η παραλλαγή Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, φαίνεται ότι είναι λιγότερο σοβαρή από προηγούμενες μεταλλάξεις, γεννώντας την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επισπεύσει το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, ο Φάουτσι είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση: «Ελπίζω ότι έτσι είναι, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν δεν υπάρξει άλλη μετάλλαξη που να διαφεύγει από την ανοσολογική απόκριση της προηγούμενης παραλλαγής».

Ακόμη και η Όμικρον είναι η τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού, είναι απίθανο να σημάνει το τέλος του κορονοϊού, πρόσθεσε ο Φάουτσι, «αντίθετα, θα παραμείνει παρούσα στην κοινωνία σε ενδημικό επίπεδο. Έχω τον έλεγχο σημαίνει ότι έχεις τον ιό παρόντα, αλλά σε επίπεδο που δεν διαταράσσει την κοινωνία. Αυτός είναι ο ορισμός μου για το τι σημαίνει ενδημικότητα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι σ’ αυτό το στάδιο, δεν θα απαιτούνται πλέον μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, και η κοινωνία θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας πριν από την Covid.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ