Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ψέματα για το πάρτι του lockdown, ισχυρίζεται ο Ντόμινικ Κάμινγκς


Ο πρώην στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει για να…στοιχειώσει το πρώην αφεντικό του, με αφορμή τα πάρτι στα οποία φέρεται να συμμετείχε ο Βρετανός πρωθυπουργός εν μέσω των αυστηρών περιορισμών του κορονοϊού. 

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους βουλευτές ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η εκδήλωση της 20ης Μαΐου του 2020 ήταν κοινωνική συγκέντρωση,ο πρώην βοηθός του ωστόσο ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί να μην επιτρέψει τη συνεστίαση κατά το πρώτο lockdown.

Ο Τζόνσον παραδέχτηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι παρευρέθηκε στο «πάρτι» που έγινε στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για κοινωνική συγκέντρωση.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον ιδιωτικό γραμματέα του Τζόνσον, Μάρτιν Ρέινολντς, ο οποίος κάλεσε τους ανθρώπους να «φέρουν το δικό τους ποτό» – αλλά η Ντάουνιγκ Στριτ αρνείται ότι ο πρωθυπουργός είδε την πρόσκληση που εστάλη μέσω email σε περίπου 100 υπαλλήλους.

Έχει επίσης αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι δύο ανώτερα στελέχη προειδοποίησαν τον Τζόνσον να μην προχωρήσει στην εκδήλωση, λέγοντας ότι αυτό «δεν ήταν αλήθεια» Όμως ο Κάμινγκς, πρώην ανώτερος βοηθός του πρωθυπουργού, έγραψε μια νέα ανάρτηση στο blog τη Δευτέρα αμφισβητώντας τα λεγόμενα Τζόνσον.

Τόνισε ότι είπε προσωπικά στον Ρέινολντς ότι η πρόσκληση παραβίασε τους κανόνες και ισχυρίστηκε ότι ο Ρέινολντς απάντησε: «Εφόσον τηρηθούν οι αποστάσεις νομίζω ότι θα είναι εντάξει, θα ελέγξω με τον πρωθυπουργό εάν είναι ικανοποιημένος να προχωρήσουμε».

Ο Κάμινγκς έγραψε στην ανάρτηση στο μπλογκ του: «Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που το συζήτησαν εκείνη την εποχή θα ορκίζονταν ότι αυτό συνέβη». Η Σου Γκρέι, η ανώτερη δημόσια υπάλληλος που είναι υπεύθυνη για την έρευνα για τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, θα μπορούσε να υποβάλει επίσημο αίτημα να μιλήσει με τον Κάμινγκς, επιβεβαίωσαν πηγές του Γουάιτχολ. Εναπόκειται στην αρμοδιότητα της έρευνας να προσεγγίσει πρώην μέλη του προσωπικού εάν τα στοιχεία τους μπορεί να είναι σχετικά.

Η έρευνα, η οποία εξετάζει περισσότερες από 15 ξεχωριστές καταγγελίες για παράνομες συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα ολοκληρωνόταν αυτή την εβδομάδα. Λόγω των εξελίξεων, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πιθανότατα θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η έρευνα αναμένεται να περιγράψει πότε έγινε κάθε φερόμενο πάρτι, πόσα άτομα έδωσαν το παρών και ποιοι συμμετείχαν στην οργάνωσή τους. Θα περιγράψει επίσης τους κανονισμούς που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή και εάν κάθε εκδήλωση παραβίαζε τους κανονισμούς.

Ο Κάμινγκς είπε στη συνέχεια ότι κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης είχε πει στον πρωθυπουργό: «Ο Μάρτιν κάλεσε το κτήριο σε ένα πάρτι με ποτά, για αυτό μιλάω, πρέπει να ασχοληθείς με αυτό το τρελοκομείο». Ο Κάμινγκς πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός το αγνόησε. Του είχα πει επανειλημμένα ότι το PPS έπρεπε να αντικατασταθεί, όπως και άλλοι αρμόδιοι υπάλληλοι που γνώριζαν ότι ολόκληρη η δομή χρειαζόταν μια τεράστια αναβάθμιση σε προσωπικό και διοίκηση. «Είναι ο τύπος ΜΟΥ, δεν θέλω να τον αντικαταστήσεις με το δικό σου άτομο.» (Ναι, αυτό λέει πολλά.) Πήγα σπίτι για ύπνο στις 3, ακόμα πολύ άρρωστος από κορονοϊό.»

Το πάρτι στις 20 Μαΐου έχει αναδειχθεί ως η πιο κρίσιμη στιγμή στην καριέρα του Τζόνσον που δέχεται πυρά επειδή παραβίασε τους κανόνες του lockdown. Καθώς οι βουλευτές των Τόρις αμφισβητούν ανοιχτά το μέλλον του Τζόνσον ως ηγέτη του κόμματος, υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των υποστηρικτών για περαιτέρω επιζήμιες αποκαλύψεις που θα βλάψουν τη φήμη της κυβέρνησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ