Πολιτική Covid: Οι πολιτικές πεποιθήσεις επηρεάζουν την άποψη για τον κορωνοϊό


Οι πολιτικές απόψεις των ανθρώπων επηρεάζουν πράγματι τις απόψεις τους σχετικά με τις πολιτικές της COVID-19, επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμβουλές από έμπιστους ειδικούς μπορούν να παρακάμψουν αυτές τις πολιτικές προκαταλήψεις. “Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε επικοινωνίες που προέρχονται από επιστημονικές πηγές που δεν θεωρούνται πολιτικές και να κρατούν εξέχοντες πολιτικούς μακριά από το προσκήνιο της επικοινωνίας κρίσεων”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Alexandra Flores από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Η Φλόρες, φοιτήτρια διδάκτορα στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες, παρακινήθηκε από την πόλωση της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία. Στα τέλη του 2020, αυτή και οι συνάδελφοί της εξέτασαν 13.000 άτομα σε επτά χώρες:

  • τις Ηνωμένες Πολιτείες
  • τη Βραζιλία
  • το Ισραήλ
  • την Ιταλία
  • τη Σουηδία
  • τη Νότια Κορέα
  • το Ηνωμένο Βασίλειο

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε η γνώμη τους σχετικά με δύο προτάσεις διαχείρισης της πανδημίας της COVID-19 που βασίστηκαν σε πραγματικά σχέδια υπό εξέταση. Τα σχέδια περιελάμβαναν μέτρα όπως η κοινωνική απόσταση, οι κανονισμοί στο χώρο εργασίας, ο εντοπισμός επαφών, αλλά και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Το ένα σχέδιο είχε αυστηρότερους περιορισμούς και έδινε προτεραιότητα στη διατήρηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το άλλο σχέδιο έδινε έμφαση στην “ανάκαμψη της οικονομίας όσο το δυνατόν περισσότερο, αποτρέποντας παράλληλα την αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19”.

Στους συμμετέχοντες είπαν ότι οι πολιτικές υποστηρίχθηκαν είτε από φιλελεύθερες ελίτ, συντηρητικές ελίτ, έναν δικομματικό συνασπισμό ή μη κομματικούς επιστημονικούς εμπειρογνώμονες. Σε όλες τις χώρες, οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί ερωτηθέντες ήταν πολύ πιο πιθανό να υποστηρίξουν μια πολιτική όταν τους είπαν ότι οι ελίτ του κόμματός τους την υποστήριζαν. Ωστόσο, μια πολιτική κέρδισε τη μεγαλύτερη υποστήριξη όταν είπαν στους ερωτηθέντες ότι υποστηρίζεται από δικομματικούς συνασπισμούς ή ουδέτερους ειδικούς. Τα ίδια αποτελέσματα βρέθηκαν σε ένα ξεχωριστό πείραμα που διεξήχθη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες η γνώμη τους για δύο διεθνή σχέδια διανομής εμβολίων: ένα με στρατηγική για την Αμερική και ένα άλλο με πιο σφαιρική προσέγγιση.

Η σημασία των ευρημάτων

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι όταν πρόκειται για την COVID-19, όπως και για άλλα σύγχρονα ζητήματα, οι άνθρωποι επηρεάζονται πολύ περισσότερο από το ποιος αντιπροσωπεύει την πολιτική παρά από το τι είναι στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Leaf Van Boven, καθηγητής ψυχολογίας. και νευροεπιστήμη. “Δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται και συμπαθούν τους ειδικούς περισσότερο από τους πολιτικούς — ακόμα και εκείνους από το δικό τους κόμμα”, δήλωσε ο Βαν Μπόβεν στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ