ΠΟΥ πανδημία ανισότητα: Η πανδημία μπορεί να υποχωρήσει και φέτος με την άρση των ανισοτήτων


Εάν τα εμβόλια και τα φάρμακα για την COVID-19 μοιράζονται ισότιμα ​​σε όλο τον κόσμο, η πανδημία θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τρίτη. Ωστόσο, εάν οι πλουσιότερες χώρες δεν μοιράζονται τους πόρους τους με τις φτωχότερες χώρες, θα συνεχίσουν να υπάρχουν υψηλά ποσοστά θανάτων και νοσηλειών, προειδοποίησε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε χαμηλά επίπεδα επίπτωσης της νόσου με μέγιστο εμβολιασμό των πληθυσμών μας, έτσι κανείς δεν χρειάζεται να πεθάνει“, είπε ο Ράιαν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ισοτιμία εμβολίων που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ανέφερε το Associated Press.

“Το θέμα είναι: Είναι ο θάνατος. Είναι οι νοσηλείες. Είναι η διαταραχή των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών μας συστημάτων που προκάλεσε την τραγωδία – όχι ο ιός”, είπε ο Ράιαν. Λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έχουν λάβει μία δόση εμβολίου για την COVID-19 και ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την ανισορροπία στον εμβολιασμό μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών ως καταστροφική ηθική αποτυχία, ανέφερε το AP. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ο John Nkengasong, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, είπε ότι ήταν “εντελώς απαράδεκτο” το γεγονός ότι μόνο το 7% του πληθυσμού της Αφρικής ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Πολέμησε επίσης ενάντια στην αντίληψη ότι η διστακτικότητα στα εμβόλια είναι ανεξέλεγκτη στην Αφρική, επισημαίνοντας μελέτες που λένε ότι το 80% των πληθυσμών της ηπείρου ήταν έτοιμοι να κάνουν εμβόλια εάν τα εμβόλια ήταν διαθέσιμα.

Εν τω μεταξύ, ο Ράιαν έθιξε επίσης την ευρεία συζήτηση σχετικά με το εάν η COVID-19 πρέπει να θεωρείται ως πανδημία ή ως ενδημική ασθένεια. “Η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο ενδημικός HIV, η ενδημική βία στις πόλεις μας. Ενδημική από μόνη της δεν σημαίνει καλό. Ενδημική απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα”, σημείωσε. Ακόμη και αφού γίνει ενδημικό, η COVID-19 είναι πολύ απίθανο να εξαλειφθεί και θα συνεχίσει να σκοτώνει ανθρώπους, αν και σε πολύ μικρότερους αριθμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους δημόσιας υγείας, ανέφερε το AP. Η COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ