Παπαευαγγέλου: Μπορεί να έχουμε μία νέα πανδημική έξαρση


Λόγο για αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού, με το νέο κύμα της κυρίαρχης πλέον μετάλλαξης Omicron να τιθασεύεται, έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου

Η ίδια εκτίμησε ότι, μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα παρατηρήσουμε μία βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες.

Μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση

 

Μιλώντας την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ, η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων της νόσου Covid-19, υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί». Όπως εξήγησε, «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη», ενώ «μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή» του κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε, ακόμη, ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται 14 ημέρες μετά από θετική διάγνωση.

Επικρατεί η Όμικρον

Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, τα νέα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί ήδη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και στον αριθμό των νέων νοσηλειών. «Οι νέες εισαγωγές οφείλονται στην Omicron, σε μεγάλο ποσοστό, όμως υπάρχουν και αρκετοί νοσηλευόμενοι με την μετάλλαξη Δέλτα, οι οποίοι είχαν κάνει εισαγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Αρκετά ήπια η νόσος με την Όμικρον στα παιδιά

 

Όπως εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου, τα δεδομένα από το εξωτερικό και την Ελλάδα δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον «είναι αρκετά ήπια στα παιδιά. Έχουμε αύξηση των νοσηλειών λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών, όμως ταυτόχρονα έχουμε και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, και γι’ αυτό δεν έχουμε συσσώρευση περιστατικών στα παιδικά νοσοκομεία». Την ίδια ώρα, ανέφερε πως το επίπεδο των νοσηλειών των παιδιών είναι σταθερό, αποτελώντας «περίπου στο 1,5% έως 2 και κάτι τοις εκατό των νοσηλευόμενων ασθενών στην Ελλάδα».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ