Κορωνοϊός: Eνεργός και πιθανώς μολυσματικός έως και 10 μέρες μετά τη μόλυνση


Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα πρόσφατα μέτρα μείωσης της καραντίνας των ασθενών με COVID-19 μπορεί να είναι εσφαλμένα. Οι επιστήμονες μέτρησαν την παρουσία ενεργού ιού χρησιμοποιώντας αλληλουχίες RNA και όχι θραύσματα ιού, τα οποία ανιχνεύει η δοκιμή αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους που έχουν βγει θετικοί στον SARS-CoV-2 διατήρησαν ενεργές λοιμώξεις για περισσότερες από 10 ημέρες. Δεν είναι σαφές εάν η εκτεταμένη παρουσία του ενεργού ιού σημαίνει ότι παραμένει μολυσματικός.

Καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζεται, οι υγειονομικές αρχές έχουν αναθεωρήσει τον χρόνο που τα άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2 θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση ή καραντίνα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν επί του παρόντος ότι τα άτομα που βγαίνουν θετικά στον SARS-CoV-2 θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση για 5 ημέρες. Ακολούθως, τις επόμενες 5 ημέρες θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας. Μια νέα μελέτη βρίσκει στοιχεία ότι το 13% όσων έχουν βρεθεί θετικοί σε λοίμωξη SARS-CoV-2 διατήρησαν ενεργές λοιμώξεις για περισσότερες από 10 ημέρες. Οι ερευνητές βρήκαν κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού SARS-CoV-2 για έως και 68 ημέρες σε ορισμένα άτομα.

Ανησυχητικό δε είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά αξιοσημείωτο σε εκείνους των οποίων οι λοιμώξεις ξεπέρασαν τις 10 ημέρες, καθιστώντας την αναγνώρισή τους με τη χρήση συμπτωμάτων δύσκολη ή αδύνατη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν αναδρομικά τις γονιδιωματικές αλληλουχίες γονιδιώματος RNA (sgRNA) και Ε σε 176 άτομα που είχαν λάβει θετικά αποτελέσματα PCR. Η Lorna Harries, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια μοριακής γενετικής του Exeter, εξήγησε το sgRNA: «Όταν ο [SARS-CoV-2] αναπτύσσεται ενεργά, τμήματα της αλληλουχίας RNA του που συνήθως δεν βρίσκονται κοντά μεταξύ τους ενώνονται. Αυτό είναι το sgRNA, μια συντομογραφία του υπογονιδιωματικού RNA. Η μέτρηση αυτού μας επιτρέπει να έχουμε μία εκτίμηση για το εάν ο ιός που ανιχνεύτηκε θα μπορούσε να είναι ενεργός και δυνητικά μολυσματικός».

Αν και οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι το sgRNA «παρέχει δείκτη για την ενεργή αναπαραγωγή του ιού», δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι η παρουσία του sgRNA είναι ενδείκτης της μεταδοτικότητας. «Σε αυτή τη μελέτη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι σαφές εάν η παρουσία του sgRNA είναι ενδεικτική της μεταδοτικότητας», είπε ο Δρ Amesh Ashok Adalja, επίκουρος καθηγητής του Johns Hopkins, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Infectious Diseases.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ