Ανθεκτικότητα: Συνδέεται με τη σεξουαλική υγεία στην εμμηνόπαυση


Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι μία ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή για τις περισσότερες γυναίκες επειδή περιλαμβάνει μια μακρά διαδικασία προσαρμογών που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα συναισθήματα και ακόμη και καταθλιπτική διάθεση. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η ανθεκτικότητα συνδέεται με τη σεξουαλική υγεία και την καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Menopause Journal».

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση περιλαμβάνει σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Επιπλέον, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιο ευάλωτες στη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που μπορεί να περιλαμβάνει έλλειψη ικανοποίησης με τη σεξουαλική δραστηριότητα, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, πόνο με τη σεξουαλική δραστηριότητα, χαμηλή διέγερση ή δυσκολία επίτευξης οργασμού.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η σεξουαλική ικανοποίηση σχετίζεται με τη συνολική ποιότητα ζωής στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 101 συμπτωματικές γυναίκες στην εμμηνόπαυση, συνιστά την πρώτη φορά που η έρευνα επικεντρώθηκε στην επίδραση της σεξουαλικής υγείας στις βαθμολογίες ανθεκτικότητας των εμμηνοπαυσιακών γυναικών και στην ποιότητα ζωής τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι βαθμολογίες ανθεκτικότητας ήταν σημαντικά υψηλότερες σε γυναίκες με υψηλές βαθμολογίες σεξουαλικής λειτουργίας και έδειξε ότι η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση ήταν σημαντικά δεινότερη σε γυναίκες με χαμηλή ανθεκτικότητα.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανθεκτικότητα μιας γυναίκας συνδέεται με τη σεξουαλική της υγεία, κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. “Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις της ανθεκτικότητας καθώς σχετίζεται με τη σεξουαλική υγεία σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στις γυναίκες να προσαρμοστούν στην αλλαγή, να αντισταθούν στην αρνητική επίδραση των στρεσογόνων παραγόντων και να επιστρέψουν στη φυσιολογική τους λειτουργία πιο γρήγορα μετά από ανεπιθύμητα συμβάντα. Ευτυχώς. αυτό το σύνολο δεξιοτήτων μπορεί να ενισχυθεί, αντιπροσωπεύοντας ενδεχομένως ένα άλλο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κλινικοί γιατροί για να βοηθήσουν τις γυναίκες με σεξουαλική δυσλειτουργία», δήλωσε η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του NAMS.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ