CDC μελέτες: Αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις κατά της παραλλαγής Omicron


Τρεις νέες μελέτες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή (21/1) πρoσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής όμικρον, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έλαβαν αναμνηστικές δόσεις. Είναι οι πρώτες μεγάλες αμερικανικές μελέτες που εξετάζουν την προστασία του εμβολίου κατά της όμικρον, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας. Τα άρθρα απηχούν προηγούμενες έρευνες – συμπεριλαμβανομένων μελετών στη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο – υποδεικνύοντας ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Omicron από προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά επίσης ότι οι ενισχυτικές δόσεις αυξάνουν τα αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό, και συνεπώς την πιθανότητα αποφυγής συμπτωματικών μολύνσεων.

Η πρώτη μελέτη εξέτασε τη νοσηλεία και τις επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων σε 10 πολιτείες, από τον Αύγουστο έως αυτόν τον μήνα. Διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν καλύτερη μετά από τρεις δόσεις των σκευασμάτων Pfizer ή Moderna για την πρόληψη των επισκέψεων επείγουσας φροντίδας που σχετίζονται με την Covid. Η προστασία μειώθηκε από 94% κατά το κύμα δέλτα σε 82% κατά το κύμα της όμικρον. Η προστασία από δύο μόνο δόσεις ήταν χαμηλότερη, ειδικά αν είχαν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν τον στόχο της πρόληψης όχι μόνο της μόλυνσης αλλά και των σοβαρών ασθενειών. Στο πλαίσιο αυτό, μια τρίτη δόση ήταν τουλάχιστον κατά 90% αποτελεσματική στην πρόληψη των νοσηλειών από τον COVID-19, τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου της Δέλτα όσο και κατά τη διάρκεια της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε στα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 και θανάτων σε 25 πολιτείες από τις αρχές Απριλίου έως τα Χριστούγεννα. Τα άτομα που έλαβαν ενισχυτικές δόσεις είχαν την υψηλότερη προστασία έναντι της μόλυνσης από κορωνοϊό, τόσο κατά τη διάρκεια του χρόνου που κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα όσο και σήμερα, που επικρατούσα είναι πλέον η Όμικρον. Τα δύο άρθρα δημοσιεύτηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το Journal of the American Medical Association δημοσίευσε την τρίτη μελέτη, με επικεφαλής επίσης ερευνητές του CDC. Εξέτασε άτομα που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 από τις 10 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου σε περισσότερες από 4.600 δομές διαγνωστικών ελέγχων σε όλες τις Η.Π.Α. Τρεις δόσεις με τα εμβόλια Pfizer και Moderna ήταν περίπου 67% αποτελεσματικά έναντι της συμπτωματικής νόσου που σχετίζεται με την παραλλαγή Όμικρον – σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα. «Αυτό δείχνει πραγματικά τη σημασία της λήψης αναμνηστικής δόσης», δήλωσε η Emma Accorsi από τα CDC, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ