Ποιες τροφές ανεβάζουν το σάκχαρο;


Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και βάζει περιορισμούς στις τροφές που καταναλώνονται.

Ποιες θα πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες;

Αναψυκτικά

Το όριο των υδατανθράκων που τυπικά μπορεί να καταναλώνει ένας διαβητικός με κάθε γεύμα είναι 60 γραμμάρια. Ένα κουτάκι αναψυκτικό των 330 ml περιέχει γύρω στα 40 γραμμάρια υδατανθράκων – ανάλογα με 10 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Τροφές με τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται μεταξύ άλλων στις μαργαρίνες, το φυστικοβούτυρο, τα spread τύπου πραλίνα σοκολάτας, τα κρακεράκια, τα μάφιν και οι σφολιάτες. Δεν ανεβάζουν άμεσα το σάκχαρο, όμως συνδέονται με φλεγμονές, αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση κοιλιακού λίπους, ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μιας και έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων.

Λευκό ψωμί, μακαρόνια και λευκό ρύζι

Πρόκειται για επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν λίγες ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί αύξηση στα επίπεδα σακχάρου. Εναλλακτικά, προτείνεται η επιλογή πλούσιων σε φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένων τροφών.

Γιαούρτι με γεύσεις

Το απλό γιαούρτι είναι καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη, όμως οι «φρουτένιες» επιλογές είναι συνήθως πλούσιες σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Μια μερίδα γιαουρτιού με φρούτα μπορεί να έχει μέχρι και 47 γραμμάρια ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για το frozen yogurt. Το απλό, πλήρες γιαούρτι είναι καλύτερη επιλογή για άτομα με διαβήτη τύπου 2 – και όχι μόνο.

Δημητριακά με ζάχαρη

Τα δημητριακά είναι ο χειρότερος τρόπος για να ξεκινήσουν την ημέρα τους άτομα με διαβήτη. Παρά τις ελκυστικές ετικέτες, τα περισσότερα δημητριακά είναι πλήρως επεξεργασμένα και περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες, ενώ είναι χαμηλά σε πρωτεΐνη η οποία βοηθάει στον κορεσμό και στη διατήρηση του ζαχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

Μέλι, νέκταρ αγαύης και σιρόπι σφένδαμου

Μπορεί να είναι «φυσικές» μορφές ζάχαρης, όμως δεν παύουν να προκαλούν αύξηση στο σάκχαρο. Δεν είναι επεξεργασμένες, όμως έχουν αρκετούς υδατάνθρακες, σχεδόν όσους η λευκή ζάχαρη.

Αποξηραμένα φρούτα

Όταν αποξηραίνονται τα φρούτα γίνονται πιο «πυκνά» σε σάκχαρα. Μια μερίδα σταφύλια, για παράδειγμα περιέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων, ενώ μια μερίδα σταφίδες 115 γραμμάρια υδατανθράκων. Όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 δεν είναι ανάγκη να κόψουν τα φρούτα, επιλογές με χαμηλά σάκχαρα όπως τα μούρα ή ένα μικρό μήλο είναι καλές εναλλακτικές.

Χυμοί

Μπορεί να θεωρούνται υγιεινοί, έχουν όμως αντίστοιχη επίδραση στο αίμα με τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Αυτό ισχύει τόσο για τον 100% χωρίς ζάχαρη χυμό, όσο και με αυτούς που έχουν ζάχαρη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ο χυμός φρούτων είναι πιο πλούσιος σε ζάχαρη και υδατάνθρακες σε σχέση με ένα αναψυκτικό. Καλύτερη εναλλακτική για διαβητικούς είναι το νερό με λίγο στυμένο λεμόνι.

Λιπαρό κόκκινο κρέας

Τα λιπαρά τρόφιμα ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια – κίνδυνος που είναι ήδη αρκετά υψηλός στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Προτείνονται τρόφιμα με “καλά” λιπαρά, όπως ψάρι, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο, καθώς και καθαρές πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ