Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός στην Αττική


O κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα στην Αττική ενόψει της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ισχυρή κακοκαιρία και παγετός αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ και οι δήμοι της Αττικής έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον χιονιά «Ελπίδα» με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Ιδιαίτερα οι δήμοι του βορείου τμήματος του νομού, αλλά και των βορείων προαστίων βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως ο δήμος Διονύσου, ο οποίος πέρυσι επλήγη από την επέλαση της «Μήδειας».

Οι δήμαρχοι συγκάλεσαν έκτακτο συμβούλιο με τους επιτελείς τους και τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας, για την προετοιμασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και για την αντιμετώπισή τους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, οι γεννήτριες, καθώς και οι τόνοι από αλάτι, είναι έτοιμα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα θα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ήδη οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία εκείνα στην κάθε περιοχή, που θα λειτουργήσουν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους.

Έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο επικίνδυνο συμβάν.

Πολλοί δήμοι έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους και τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και σπεύδουν να προμηθεύσουν με τα απαραίτητα τις φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης τους και τους εθελοντές.

Τέλος, καλούν τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις συστάσεις που έχει κάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανά περίπτωση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιονίζει στην Πεντέλη – Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που ήθελαν τις νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους στα βόρεια τμήματα της Αττικής, καθώς έχουμε «λευκή επιδρομή» στην Πεντέλη.

Οι Υπηρεσίες Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή και τα μηχανήματα για αποχιονισμό στους δρόμους ενώ ολικός παγετός αναμένεται τις επόμενες ώρες, με δήμους και περιφέρειες να είναι επί ποδός.

Από το βράδυ της Παρασκευής άρχισε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές της χώρας. Κοζάνη και Ξάνθη δέχθηκαν τα πρώτα χιόνια της κακοκαιρίας με νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου έχει ξεκινήσει να βρέχει σε πολλές περιοχές της Αττική, την ώρα που έχει ξεκινήσει να χιονίζει σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Δροσιά, Μαλακάσα, Πεντέλη ενώ χιονόνερο πέφτει στην Κηφισιά.

Δείτε βίντεο από την χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία:

Δείτε ΕΔΩ που βρέχει και που χιονίζει τώρα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από σήμερα Σάββατο η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει βαθμιαία πτώση σε όλη τη χώρα, με τις οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να μην ξεπερνούν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει κυρίως τη Νότια Ελλάδα με χιονοπτώσεις να σημειώνονται ακόμα και στα πεδινά. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας, ο ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια και οι πυκνές χιονοπτώσεις στο Αιγαίο και τα ανατολικά.

«Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως η νέα κακοκαιρία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, γι αυτό και πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα σίγουρα θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα, θα έχουμε και πυκνές χιονοπτώσεις οι οποίες θα εστιάζουν κυρίως μέσα στο Αιγαίο και σε περιοχές του ανατολικού-ηπειρωτικού κορμού, που βρέχονται από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Μαρουσάκης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτηση που έκανε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκτίμησε ότι πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας θα ντυθούν στα λευκά τις επόμενες ημέρες.

Προειδοποίησε ότι ο επικείμενος χιονιάς στην που θα πλήξει τη χώρα ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. Δείτε παρακάτω την ανάρτησή του.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ