Καρδιακή προσβολή: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη ξεκινά από την αποκατάσταση


Η καρδιά σας είναι σε απίστευτα ευάλωτη κατάσταση εάν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή παλεύετε με καρδιακή ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα, η καρδιακή αποκατάσταση μπορεί να είναι σημαντικό μέρος της ανάρρωσής σας. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να επωφελούνται αρκετοί ηλικιωμένοι από αυτή τη θεραπεία που σώζει ζωές. Λιγότεροι από ένας στους 10 δικαιούχους Medicare λαμβάνουν συνιστώμενες θεραπείες αποκατάστασης καρδιακής ανεπάρκειας, σημείωσε πρόσφατα η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. “Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, περισσότερο από το 90% των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια δεν θα λάβουν θεραπεία που θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία και την επιβίωσή τους”, δήλωσε ο Δρ. Vinay Guduguntla, κάτοικος τρίτης χρονιάς εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η καρδιακή αποκατάσταση είναι ένα ολοκληρωμένο εποπτευόμενο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

  • Τακτική σωματική δραστηριότητα
  • Εκπαίδευση σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τη λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες και την εγκατάλειψη κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα
  • Συμβουλευτική για την ανακούφιση του στρες και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

 

Απευθύνεται σε οποιονδήποτε αναρρώνει από καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από την καρδιακή απεξάρτηση εάν είχατε καρδιακό πρόβλημα που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση ή ιατρική φροντίδα. Μια ομάδα ανθρώπων θα μπορούσε τελικά να εμπλακεί στην καρδιακή σας αποτοξίνωση, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσοκόμων, ειδικών άσκησης και διατροφής, φυσιοθεραπευτών και συμβούλων. Η καρδιακή αποκατάσταση διαρκεί συνήθως περίπου τρεις μήνες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από δύο έως οκτώ μήνες, αναφέρουν τα CDC. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιακή αποκατάσταση μειώνει την πιθανότητα να πεθάνετε στα πέντε χρόνια μετά από καρδιακή προσβολή ή χειρουργική επέμβαση παράκαμψης κατά περίπου 35%.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, υπολόγισε ότι οι επιζώντες καρδιακής προσβολής μπορούν να αποκτήσουν περισσότερα από επτά υγιή χρόνια ζωής εάν τηρήσουν τις αρχές που προωθεί η καρδιακή απεξάρτηση. Δυστυχώς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν καρδιακή απεξάρτηση, πιθανώς επειδή δεν τους προσφέρεται η επιλογή, πρότειναν τα CDC. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να κάνουν καρδιακή αποκατάσταση. Μπορεί να αισθάνονται ότι είναι πολύ μεγάλοι για να είναι σωματικά δραστήριοι, ειδικά αν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η αρθρίτιδα που κάνουν την άσκηση πιο δύσκολη.

Εάν είχατε πρόσφατα καρδιακά προβλήματα, τα CDC συνιστούν να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την καρδιακή αποκατάσταση. Πολλά ασφαλιστικά προγράμματα το καλύπτουν, συμπεριλαμβανομένων των Medicaid και Medicare. “Είμαι τεράστιος θαυμαστής της καρδιακής απεξάρτησης”, είπε ο Δρ Ντόναλντ Λόιντ-Τζόουνς, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μετά από ένα έμφραγμα, εξήγησε, οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται την άσκηση, να έχουν κατάθλιψη ή να νιώθουν ότι είναι πολύ αργά για να κάνουν οτιδήποτε για την καρδιαγγειακή τους υγεία. “Η καρδιακή αποκατάσταση οδηγεί τους ασθενείς σε ένα περιβάλλον παρακολούθησης όπου μπορούν να μάθουν να εμπιστεύονται ξανά το σώμα τους”, είπε ο Lloyd-Jones.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ