Έρευνα: Η εξάντληση των γιατρών κίνδυνος για την ζωή των ασθενών

Οι γιατροί καλούνται να φέρουν εις πέρας εξαντλητικές 48 βάρδιες και να δουλεύουν νύχτες, γιορτές… Είναι λογικό οι γιατροί να αισθάνονται εξάντληση.Κι όταν αισθάνεσαι εξάντληση είναι εύκολο να κάνεις λάθη. Μόνο που στην ιατρική ένα μικρό λάθος μπορεί να κοστίσει ακόμα και ανθρώπινη ζωή.

Έρευνα της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε πως πάνω από τους μισούς γιατρούς της χώρας αισθάνονται εξάντληση.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Tait Shanafelt έχει βάλει σκοπό να βρει λύση στο πρόβλημα και να βοηθήσει τους γιατρούς να μπορούν απερίσπαστοι να συγκεντρωθούν στους ασθενείς τους.
Μάλιστα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Stanford Medicine τον προσέλαβε για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

«Η λύση δεν είναι απλά να κοιμηθούν ή να χαλαρώσουν με γιόγκα» λέει ο Shanafelt. «Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα», προσθέτει.
Και τι προτείνει; Οι διοικητές των συστημάτων υγείας να φτιάξουν οργανωτικά συστήματα που θα επιτρέπει στους γιατρούς να συναναστρέφονται σαν μια ανθρώπινη κοινότητα και να αφαιρεί τις πηγές άγχους που τους κάνει αναποτελεσματικούς.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, πάνω από δέκα στους εκατό γιατρούς έχουν παραδεχτεί πως έχουν κάνει ένα μεγάλο ιατρικό λάθος τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here