Τριχόπτωση: Πώς να αναστρέψετε την ενοχλητική απώλεια μαλλιών;


Αν βλέπετε συνεχώς τα μαλλιά σας στον νιπτήρα, στο μαξιλάρι, στα ρούχα και στα σεντόνια σας, δεν είστε μόνοι. Η τριχόπτωση είναι μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού της γης. Πώς όμως θα καταλάβετε εάν τα μαλλιά που χάνετε, είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού ή εάν η αλωπεκία έχει χτυπήσει και την δική σας πόρτα; Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι χάνουν περίπου 100 τρίχες την μέρα, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνουν νέες για να αντικαταστήσουν αυτές που χάθηκαν. Με αυτό τον τρόπο οι περισσότεροι δεν θα παρατηρήσουν καν την διαφορά. Αν όμως μεγαλώσουν λιγότερες ή καθόλου τρίχες στο σημείο και αρχίσετε να παρατηρείτε υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών ή  περιοχές που φαίνονται κάπως άδειες, μπορεί να έχετε αλωπεκία. Τι μπορεί να προκαλέσει την απώλεια και μήπως μπορεί να αντιστραφεί; 

Τρόποι για να σταματήσετε την τριχόπτωση

 Η απώλεια των μαλλιών σας δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνισή σας, αλλά μπορεί επίσης να σας προκαλέσει συναισθηματικό στρες και να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε την τριχόπτωση.

  • Καταναλώστε πρωτεΐνη:  Μπορεί να μην τρώτε αρκετή πρωτεΐνη κάθε μέρα και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Ειδικά αν είστε vegan ή χορτοφάγος, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε.
  • Πάρτε βιταμίνες:  Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει διάφορες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχετε έλλειψη σε κάποια βιταμίνη. Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιταμίνη A, B, C, D, E, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών σας.
  • Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή:  Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και πρωτεΐνης – τα κύρια συστατικά της μεσογειακής διατροφής – μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά σε σύγκριση με άλλες μοντέρνες δίαιτες. Όταν κάνετε περιοριστικές δίαιτες, μπορεί να χάσετε βάρος, αλλά θα κάνετε μεγαλύτερο κακό παρά καλό στον οργανισμό σας.
  • Σωστή περιποίηση μαλλιών και τριχωτού της κεφαλής:  Αποφύγετε σκληρές μεθόδους περιποίησης, όπως εργαλεία θέρμανσης, βαφή μαλλιών και ντεκαπαζ. Χτενίσματα όπως σφιχτές αλογοουρές ή πλεξούδες, μπορούν να επηρεάσουν τα μαλλιά σας.  Διατηρήστε το τριχωτό της κεφαλής σας υγιές πλένοντας το τακτικά. Οποιαδήποτε φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής θα επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών.

Γιατί λοιπόν πέφτουν τα μαλλιά σας; 

 Μπορεί να παρατηρήσετε έντονη τριχόπτωση χάρη στα ακόλουθα:

  • Κληρονομικότητα 
  • Στρες
  • Ορμονικές αλλαγές όπως εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση
  • Ορισμένα χτενίσματα.
  • Καταστροφική περιποίηση μαλλιών όπως περμανάντ ή ντεκαπαζ
  • Φάρμακα όπως η χημειοθεραπεία.
  • Ιατρικές καταστάσεις όπως μυκητιάσεις ή νόσος του θυρεοειδούς.

 

Σε συνεργασία με έναν δερματολόγο, μπορείτε να αρχίσετε να εντοπίζετε τι μπορεί να προκαλεί την απώλεια των  μαλλιών σας. Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για την υγεία σας, τα φάρμακά σας και το οικογενειακό σας ιστορικό. Ο γιατρός σας θα εξετάσει επίσης άλλες περιοχές στο σώμα σας, όπως τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τις μασχάλες, την ηβική περιοχή, τα πόδια και τα χέρια για να εκτιμήσει εάν υπάρχει τριχόπτωση. 

Μπορεί μήπως να αντιστραφεί η τριχόπτωση;

Και ναι και οχι.  Εξαρτάται από το είδος της τριχόπτωσης που αντιμετωπίζετε. Ορισμένοι τύποι, όπως η ουροειδής αλωπεκία, είναι μόνιμη, ενώ άλλοι που μπορεί να προκληθούν από άγχος ή μια ιατρική πάθηση είναι προσωρινοί. Μόλις εντοπιστεί η αιτία και εξαλειφθεί, τα μαλλιά σας θα πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά. Γενικά μιλώντας, εάν η αιτία εξαφανιστεί, τότε τα μαλλιά θα ανακάμψουν σε μια περίοδο από έξι μήνες έως ένα έτος. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ