Οι 72 ώρες του Jamie Dimon στην Αθήνα, η CVC και η Pharmathen και ο Catastrophe Specialist


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Jamie Dimon στην Αθήνα

Στην υπό παράλυση λόγω χιονιά Αθήνα θα προσγειωθεί σήμερα το ιδιωτικό jet του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan, Jamie Dimon. O ελληνικής καταγωγής διάσημος Αμερικανός επενδυτικός τραπεζίτης, που τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται σταθερά στις λίστες με τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, θα βρεθεί στην Αθήνα για λιγότερο από 72 ώρες, εξ αφορμής της συμφωνίας για την απόκτηση του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan. Κατά πληροφορίες, στο διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά θα έχει επαφές και με τραπεζίτες και με επιχειρηματίες. Δεν αποκλείουμε ωστόσο, πριν την αναχώρησή του την Παρασκευή, να έχει και συναντήσεις με προσωπικούς του φίλους. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Jamie Dimon είναι ομογενής τρίτης γενιάς. Ο παππούς του, λεγόταν Παναγιώτης Παπαδημητρίου, αλλά μεταναστεύοντας στην Αμερική άλλαξε το όνομά της οικογενείας σε Ντίμον (Dimon), πιστεύοντας ότι ακούγεται πιο «γαλλικό». Ο ίδιος ο Jamie Dimon είναι και τραπεζίτης τρίτης γενιάς. Ο παππούς του, Παναγιώτης ζούσε στην Μικρά Ασία όπου εργαζόταν ως τραπεζικό στέλεχος και μεσίτης. Ο δε πατέρας του, Θόδωρος Παπαδημητρίου (Ted Dimon) εργαζόταν επί σειρά ετών στην επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch. Είναι λοιπόν σημαντικό που η επιστροφή του Jamie Dimon στα πάτρια εδάφη έγινε όχι για τουρισμό, αλλά λόγω της σημαντικής συμφωνίας συνεργασίας με τους μετόχους της Viva Wallet. Και αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πως ο πολύπειρος Jamie Dimon θα συμπράξει στο μέλλον με τον ευφυή Χάρη Καρώνη, CEO & co-founder της Viva Wallet.

Οι νταλίκες και ο Στυλιανίδης

Δικαιολογημένα πολλά και γράφτηκαν και ειπώθηκαν τις τελευταίες ώρες για τα όσα συνέβησαν στην Αττική Οδό. Και επειδή το μείζον θέμα της συζήτησης είναι ποιος έχει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν και κυρίως γιατί επετράπη η είσοδος των φορτηγών, η στήλη έμαθε και σας μεταφέρει τι ισχύει, ώστε να μην θεωρούν άπαντες πως ευθύνεται ο παραιτηθείς CEO των Αττικών Διαδρομών Βασίλης Χαλκιάς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, o παραχωρησιούχος δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την είσοδο οχημάτων στον οδικό άξονα, καθώς μία τέτοια απόφαση δίνεται μονάχα από την Πολιτική Προστασία. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης δεν έδωσε εντολή για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η διοίκηση της Αττικής Οδού δεν μπορούσε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των φορτηγών, γεγονός που έφερε την γνωστή τραγική κατάσταση με πολλούς οδηγούς να μένουν εγκλωβισμένοι για σχεδόν 20 ώρες. Η απόφαση Στυλιανίδη έχει ένα ακόμα παράδοξο, καθώς τη Δευτέρα πριν τις 9 το πρωί, δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες χιονοπτώσεις απαγορεύθηκε –και σωστά- η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στη N.E.O.Aθηνών -Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα. Μάλιστα, λίγο πριν τις 12 η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό απαγορεύτηκε μέχρι τα διόδια της Τραγάνας. Εντούτοις, τα «αντανακλαστικά» του κ. Στυλιανίδη δεν ήταν τόσο γρήγορα για την περίπτωση της Αττικής Οδού, όπου η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύτηκε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 το μεσημέρι. Μέχρι τότε, από την Αττική Οδό πέρασαν περί τα 5.000 φορτηγά, κάποια από τα οποία δίπλωσαν. Έτσι, δεν ήταν δυνατή η προσπέλαση των εκχιονιστικών οχημάτων προκειμένου ο αυτοκινητόδρομος να παραμείνει ανοιχτός. Όλα αυτά τα ανέφερε έγκαιρα η Αττική Οδός, εστιάζοντας στις νταλίκες που δίπλωσαν στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης ξεκίνησε ένα blame game, δηλώνοντάς πως θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης, διότι δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα 20 χρόνια που υφίσταται ο οδικός άξονας της Αττικής Οδού που καταγράφονται τέτοιες εικόνες. Αντίθετα, στις περσινές χιονοπτώσεις -επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά– δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα…

Catastrophe Specialist

Για να μη φύγουμε όμως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η στήλη πληροφορήθηκε πως ο Αλέξανδρος Ντελέκος, ένας διακεκριμένος Έλληνας που σταδιοδρόμησε στο εξωτερικό, εν μέσω του brain drain της προηγούμενης δεκαετίας, ανέλαβε Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) στον παγκόσμιο όμιλο αντασφαλίσεων Gallagher Re. Με έδρα το Λονδίνο, ο κ. Ντελέκος θα υποστηρίζει την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών της Gallagher Re σε όλη την περιοχή ευθύνης του και θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη σε ρυθμιστικά θέματα και σε ζητήματα διαχείρισης κεφαλαίων και κλιματικών καταστροφών. Και ειδικά το σκέλος της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών ο Έλληνας ειδικός το γνωρίζει καλά, καθώς για 11 χρόνια υπηρετούσε στη σχετική διεύθυνση της Τράπεζας της Αγγλίας, ως ανώτερος διευθυντής ασφαλιστικής εποπτείας στην Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (PRA). Πριν δε την Τράπεζα της Αγγλίας υπηρετούσε στην αντίστοιχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας (FCA) ως Catastrophe Risk Technical Specialist. Να σημειώσουμε πως ο Αλέξανδρος Ντελέκος – απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού και μηχανικού περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, διδακτορικό από το Πρίνστον και Executive MBA από το Exeter Business School – έχει συγγράψει εξαιρετικά ενδιαφέροντα paper για τα ομόλογα καταστροφής (catastrophe bond) που θα συνιστούσαμε να τα αναζητήσετε. Άλλωστε αυτές οι εργασίες είναι πάντα «μέσα στο κλίμα», όταν ενσκήπτουν θεομηνίες όπως η «Ελπίδα».

Η Pharmathen και ο Φωτακίδης

Στις 19 Ιουλίου 2021 είχε ανακοινωθεί η πώληση της Pharmathen από την BC Partners στην Partners Group, έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Το mega deal που φέρει την υπογραφή του Νίκου Σταθόπουλου, του επικεφαλής της BC Partners ολοκληρώθηκε προ ημερών και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου. Η είδηση κρύβεται όμως στην εμπλοκή της CVC σε αυτό το deal και ειδικά της ομάδας του Άλεξ Φωτακίδη. Βλέπετε η CVC Credit υποστήριξε την εξαγορά της Pharmathen από την Partners Group, οργανώνοντας τα «debt facilities». Αλλά η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί, καθώς η CVC Credit θα υποστηρίξει τη στρατηγική συνεχούς ανάπτυξης της Pharmathen μέσω της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Άμεσου Δανεισμού (European Direct Lending Strategy), ενός προγράμματος που εστιάζει στην παροχή δανείων σε εγνωσμένης αξίας ευρωπαϊκές εταιρείες με επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ