Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: Αναβάλλεται για αύριο η συνεδρίαση για τα μέτρα


Λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς” που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και των πολλών προβλημάτων που έχει επιφέρει στις μετακινήσεις, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν μπόρεσε να συνεδριάσει σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένο. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε δοθεί παράταση από τους λοιμωξιολόγους ως προς την ισχύ των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Εξαιτίας της υψηλότατης μεταοδτικότητας της Όμικρον και της επιστροφής στις σχολικές αίθουσες για μαθητές όλων των βαθμίδων, τα μέτρα δεν έπαψαν να ισχύουν και οι ειδικοί θα αποφασίσουν πλέον αύριο πώς θα κινηθεί η χώρα με τα νέα δεδομένα και την αξιολόγησή τους. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου μέχρι νεοτέρας.

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τα μέτρα;

Υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων σχετικά με ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων. Αφενός, η κακοκαιρία Ελπίδα έπληξε τη χώρα σε πολλά επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των εμβολιασμών και ως εκ τούτου την έλλειψη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού πολλών ανθρώπων στην πορεία προς την θωράκιση κατά του κορωνοϊού. Αφετέρου, το ΕΣΥ ακόμη πλήττεται βαθιά και οι αδυναμίες που παρουσιάζει δεν καλύπτονται από τη μία μέρα στην άλλη. Συνεπώς, μια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων αυτή την στιγμή ενδεχομένως να σήμαινε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έστω και βραχυπρόθεσμα. Σε αυτό το στάδιο που βρίσκεται η χώρα, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε περαιτέρω πίεση, καθώς ήδη οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και το προσωπικό βρίσκεται στα όριά του.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί εδώ και ένα μήνα σχεδόν. Οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Ως εκ τούτου, φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως οι περιορισμοί πρόκειται να συνεχίσουν να ισχύουν και για τις αρχές Φεβρουαρίου, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και μέχρι παράλληλα να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ