Όμικρον επιφάνειες: Η παραλλαγή επιβιώνει πολύ περισσότερο στο πλαστικό και το δέρμα


Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από παλαιότερα στελέχη του ιού σε πλαστικές επιφάνειες και ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων. Η μελέτη από το Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Κιότο διαπίστωσε ότι οι παραλλαγές επιβίωσαν πολύ περισσότερο από το αρχικό στέλεχος μετά από μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα της Όμικρον,  η ικανότητά της να παραμένει μολυσματική δηλαδή, μπορεί να το βοήθησε να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. “Η μελέτη μας έδειξε ότι σε πλαστικές και δερματικές επιφάνειες, οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα, Δέλτα και Όμικρον, εμφάνισαν περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερους χρόνους επιβίωσης από εκείνους του στελέχους Wuhan και διατήρησαν τη μολυσματικότητα για περισσότερες από 16 ώρες στις επιφάνειες του δέρματος”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πόσο επιβιώνει ο ιός σε κάθε επιφάνεια;

Σε πλαστικές επιφάνειες, οι μέσοι χρόνοι επιβίωσης του αρχικού στελέχους και των παραλλαγών Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα ήταν 56 ώρες, 191,3 ώρες, 156,6 ώρες, 59,3 ώρες και 114 ώρες αντίστοιχα. Σε σύγκριση με 193,5 ώρες – που ισοδυναμεί με οκτώ ημέρες – για την Όμικρον, οι ερευνητές ανέφεραν. Η Όμικρον διαρκεί πάνω από 21 ώρες στο δέρμα. Σε δείγματα δέρματος από πτώματα, ο μέσος χρόνος επιβίωσης του ιού ήταν:

  • 8,6 ώρες για την αρχική έκδοση,
  • 19,6 ώρες για την Άλφα,
  • 19,1 ώρες για την Βήτα,
  • 11 ώρες  για την Γάμμα,
  • 16,8 ώρες για την Δέλτα,
  • και 21,1 ώρες για την Όμικρον.

Σημασία των ευρημάτων

“Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει επίσης την υψηλότερη περιβαλλοντική σταθερότητα μεταξύ των VOC [παραλλαγές ανησυχίας], γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η υψηλή σταθερότητα μπορεί επίσης να είναι ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στην παραλλαγή Όμικρον να αντικαταστήσει την παραλλαγή Δέλτα και να εξαπλωθεί γρήγορα”, έγραψαν οι συγγραφείς. Συνεχίζοντας να αποτελεί μια σημαντική ανησυχία σε όλο τον κόσμο, η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην πλειονότητα των κρατών μελών”, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι χώρες όπου το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων αποδόθηκε στην Όμικρον μέσω προσδιορισμού αλληλουχίας ήταν η Φινλανδία (99,9%), το Βέλγιο (99,7%), η Μάλτα (99,3%) και η Δανία (98,8%). Αν και οι παραλλαγές ήταν γενικά πιο ανθεκτικές στην αιθανόλη από το αρχικό στέλεχος της COVID-19, όλες αδρανοποιήθηκαν πλήρως στο δέρμα μετά από 15 δευτερόλεπτα έκθεσης σε απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ. “Ως εκ τούτου”, κατέληξαν οι ερευνητές, “συνιστάται ιδιαίτερα οι τρέχουσες πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων (υγιεινής των χεριών) να χρησιμοποιούν απολυμαντικά… όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [ΠΟΥ]”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ