Μάτια: Πως η μόρφωση των μαμάδων επηρεάζει την όραση των παιδιών

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την όραση των παιδιών. Και δεν είναι μόνο οι ώρες μπροστά στην οθόνη ή τα γονίδια. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και η μόρφωση των μαμάδων μπορούν να επηρεάασει την υγεία των ματιών των παιδιών τους.

Ερευνητές από King’s College του Λονδίνου στη Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 διδύμους με μέση ηλικία 17 ετών, εκ των οποίων το ένα τέταρτο (26%) είχαν μυωπία. Η μέση ηλικία που τα μυωπικά παιδιά είχαν φορέσει γυαλιά, ήταν στα 11 τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας British Journal of Ophthalmology.
Ο επικεφαλής της έρευνας Κρίστοφερ Χάμοντ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως 3 είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας στα παιδιά
1. Το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας (αν είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και ιδίως αν έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές)
2. Οι ώρες που το παιδί περνάει μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας βιντεοπαιγνίδια
3. Αν έχει γεννηθεί το καλοκαίρι.

Το υψηλό οικογενειακό εισόδημα και ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού, επίσης, αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Από την άλλη, παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από θεραπεία των γονιών για υπογονιμότητα, έχουν 25% έως 30% μικρότερο κίνδυνο μυωπίας, για λόγους που δεν είναι σαφείς.

Όπως τόνισσαν οι ειδικοί, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πρέπει να θεωρούνται ότι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη μυωπία από ό,τι οι γενετικοί. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση «έξυπνων» ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά οδηγεί στη λεγόμενη «ψηφιακή μυωπία», ενώ η καθιστική ζωή, η μείωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων και η κακή διατροφή ευνοούν επίσης την εκδήλωση μυωπίας.

Στη μυωπία το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σωστά το φως λόγω ενός διαθλαστικού σφάλματος του φακού, με συνέπεια να βλέπει κανείς θολά τα μακρινά αντικείμενα. Το σφάλμα διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή επέμβαση με λέιζερ. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν μυωπία και το 2050 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 4,8 δισεκατομμύρια μυωπικοί έναντι σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων το 2010.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ